Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαγορές και συγχωνεύσεις ώθησαν τη Wall

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αντιστάθμισαν τους φόβους για την ευρωστία του κλάδου στεγαστικών δανείων, που προκάλεσε αρχικά η ανακοίνωση της New Century Financial ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τους πιστωτές της. Απώλειες κατέγραψαν Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη.

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αντιστάθμισαν τους φόβους για την ευρωστία του κλάδου στεγαστικών δανείων, που προκάλεσε αρχικά η ανακοίνωση της New Century Financial ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τους πιστωτές της.

Σημειώνεται ότι με σχετική ανακοίνωσή της, η εταιρία παροχής στεγαστικών δανείων New Century Financial δήλωσε ότι ούτε η ίδια ούτε οι θυγατρικές της έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους πιστωτές τους, γεγονός που οδήγησε τις αρμόδιες αρχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου να αποφασίσουν την παύση της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα δημοσίευμα των New York Times, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εταιρίες που χρησιμοποιούν χρηματοπιστωτικά εργαλεία που στηρίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια, μπορεί να καταγράψουν απώλειες αν οι επενδυτικοί οίκοι προχωρήσουν σε υποβαθμίσεις των επιχειρήσεων παροχής στεγαστικών δανείων, εγείροντας φόβους στους επενδυτές για την ευρωστία του κλάδου.

Ωστόσο η ανακοίνωση σειράς εξαγορών και συγχωνεύσεων κατάφερε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και να αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον, ωθώντας την αγορά να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 12.318,62 μονάδες, με κέρδη 0,34%, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,62%, στις 2.402,29 μονάδες, ενώ ο S&P διαμορφώθηκε στις 1.406,60 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,27%.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντική άνοδο σημείωσε η μετοχή της Boeing, μετά την ανακοίνωση ότι έλαβε παραγγελίες ύψους 4,6 δισ. δολαρίων, καθώς και η μετοχή της Dollar General, η οποία δέχθηκε πρόταση εξαγοράς από την Kohlberg Kravis Roberts & Co, deal που αποτιμάται περί τα 7,3 δισ. δολάρια.

Κέρδη κατέγραψε επίσης η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Schering – Plounh, η οποία συμφώνησε να εξαγοράσει την Organon BioSciences, έναντι 14,5 δισ. δολαρίων.

Ενισχυμένη έκλεισε και η μετοχή της Procter & Gamble, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση μονάδας που διατηρεί στη Δυτική Ευρώπη στην SCA.

Ανοδικά έκλεισε τέλος, η μετοχή της Sierra Health Services, μετά την ανακοίνωσή ότι η εταιρία δέχθηκε πρόταση εξαγοράς ύψους 2,6 δισ. δολαρίων από την UnitedHealth Group.

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι Counrtywide Financial, Bear Stearns και Morgan Stanley, εν μέσω ανησυχιών ότι η αύξηση των καθυστερήσεων αποπληρωμής στεγαστικών δανείων μπορεί να επηρεάσει την πορεία του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Εν τω μεταξύ, υποχώρηση κατέγραψε η τιμή του ”μαύρου χρυσού” που έκλεισε τελικά στα 59 δολάρια το βαρέλι, με ημερήσιες απώλειες 1,75%.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,42%, στα 14,09 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 0,39%, στα 10,41 δολάρια. Απώλειες 1,54% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 40,98 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 6.233,30 μονάδες, κλείνοντας με απώλειες 0,19%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε οριακά 0,02% και έκλεισε στις 6.715,49 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε 0,75% χαμηλότερα, στις 5.496,07 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v