Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά η Wall λόγω νέων θέσεων εργασίας

Σταθεροποιητικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, καθώς η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες να προχωρήσει σύντομα η Federal Reserve σε μείωση των επιτοκίων της, περιορίζοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον. Κέρδη κατέγραψαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Σταθεροποιητικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, καθώς η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες να προχωρήσει σύντομα η Federal Reserve σε μείωση των επιτοκίων της, περιορίζοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, αρχικά η αγορά υποδέχθηκε θετικά τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν την εναρξη της συνεδρίασης και συγκεκριμένα την αύξηση κατά 97.000 των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο και την υποχώρηση κατά 3,8% του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, που υποδηλώνουν βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας.

Το γεγονός όμως ότι μετά την ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων, οι πιθανότητες που δίνουν οι αναλυτές στο ενδεχόμενο να προχωρήσει η FED σε μείωση των επιτοκίων της εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους περιορίστηκαν στο 32% από 66% που ήταν πριν την σχετική ανακοίνωση, ανέτρεψε το θετικό κλίμα και οδήγησε τους δείκτες σε αρνητικό πρόσημο.

Προς το τέλος της συνεδρίασης ωστόσο, επανήλθε το αγοραστικό ενδιαφέρον περιορίζοντας τις προηγούμενες απώλειες.

Έτσι, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας στις 12.276,32 μονάδες, με άνοδο 0,13%, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 1,3%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 1.402,85 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,07%. Οριακά αρνητική μεταβολή εμφάνισε ο Nasdaq που έκλεισε στις 2.387,55 μονάδες (-0,01%).

Από τις επιμέρους μετοχές, με κέρδη έκλεισε η Texas instruments, μετά την αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της από την Stifel Nicolaus, ενώ ενισχυμένη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και η μετοχή της National Semiconductor, η οποία προέβλεψε ότι οι πωλήσεις της στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης θα σημειώσουν άνοδο της τάξης του 3%-6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Yahoo και AT&T μετά το δημοσίευμα της The Wall Street Journal ότι η συνεργασία των δύο εταιριών μπορεί να περιοριστεί, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τα έσοδα της Yahoo.

Εν τω μεταξύ, ημερήσιες απώλειες της τάξης του 2,5% κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου που διαμορφώθηκε στα 60,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ πτώση 1% σημείωσε η τιμή του χρυσού, στα 649,5 δολάρια η ουγκιά.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,46%, στα 14,15 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 0,48%, στα 10,37 δολάρια. Άνοδο 1,12% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 41,60 δολάρια.

Ανοδικά έκλεισαν οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.245,20 μονάδες, με άνοδο 0,28%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,05% και έκλεισε στις 6.716,52 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,25%, στις 5.537,84 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v