Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσυμπίεση στη Wall και τις διεθνείς αγορές

Τη σκυτάλη της πτώσης από τις ασιατικές και τις ευρωπαϊκές αγορές έχει λάβει η Wall Street η οποία σημειώνει βαρύτατες απώλειες ύστερα από το sell off στην Κίνα, τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν αλλά και τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία. Σημαντική πτώση των αγορών σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Τουρκία, Ρωσία, Βραζιλία.

Τη σκυτάλη της πτώσης από τις ασιατικές και τις ευρωπαϊκές αγορές έχει λάβει η Wall Street η οποία σημειώνει βαριές απώλειες ύστερα από το sell off στην Κίνα, τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν αλλά και τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία.

Ειδικότερα η κινεζική χρηματιστηριακή υπέστη απώλειες της τάξεως του 9,2% δημιουργώντας ένα ντόμινο πτώσης που μεταδόθηκε γρήγορα στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης, ενώ ανεπηρέαστη δεν έμεινε και η Σοφοκλέους. Η σημερινή πτώση ήταν η ισχυρότερη σε διάστημα 10 ετών.

Απώλειες σημείωσε, μεταξύ άλλων, το χρηματιστήριο της Ινδονησίας (1,1%), της Ταιβάν (1,1%), της Ταϊλάνδης (0,7%), της Ρωσίας (3,3%), της Κωνσταντινούπολης (4,5%) και της Βραζιλίας (4,7%).

Την ψυχολογία των επενδυτών βαραίνουν επίσης οι γεωπολιτικές ανησυχίες με αφορμή την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν Ταλιμπάν σε αμερικανικό στρατόπεδο με στόχο των αντιπρόεδρο, Ντ. Τσένει.

Το κλίμα επιτείνει και η δήλωση υψηλόβαθμου ιρανού αξιωματούχου που τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις ο δείκτης παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 7,8%, έναντι εκτιμήσεων για πτώση κατά 3%, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε αυξηθεί κατά 2,9%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στο 112,5 τον Ιανουάριο έναντι 110,2 τον προηγούμενο μήνα.

Από τις 30 τίτλους του Dow Jones οι 29 σημειώνουν σημαντική υποχώρηση με το δείκτη να υποχωρεί κατά 1,53%, στις 12.438 μονάδες. Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,29%, στις 2.447 μονάδες, ενώ ο S&P 500, καταγράφει πτώση 1,67%, στις 1.425 μονάδες.

Μάλιστα τέθηκε σε ισχύ το ”μέτρο” της αναίρεσης αυτόματων εντολών πώλησης, που δημιουργήθηκε μετά τη Μαύρη Δευτέρα του 1987.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,31%, στις 6.286 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 3,02%, στις 5.588 μονάδες. Απώλειες 2,96% για τον DAX 30, που έκλεισε στις 6.819 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v