Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βουτιά” Nasdaq - Dow με το ”καλημέρα”

Το sell off που πραγματοποιήθηκε στην αγορά της Κίνας, οι συνακόλουθες απώλειες των αγορών σε Ασία και Ευρώπη αλλά και τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνουν οι επενδυτές από την αμερικανική οικονομία συνθέτουν το πτωτικό σκηνικό στο οποίο κινείται η Wall Street. Στο προσκήνιο εκ νέου οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Ιράν και Αφγανιστάν. Διατηρείται η πτώση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Το sell off που πραγματοποιήθηκε στην αγορά της Κίνας, οι συνακόλουθες απώλειες των αγορών σε Ασία και Ευρώπη αλλά και τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνουν οι επενδυτές από την αμερικανική οικονομία συνθέτουν το πτωτικό σκηνικό στο οποίο κινείται η Wall Street.

Στο προσκήνιο εκ νέου οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Ιράν και Αφγανιστάν. Διατηρείται η πτώση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Αναλυτικότερα, σημαντική πτώση της τάξεως του 9,2% σημείωσε η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά έπειτα από έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις που ενίσχυσαν τους δείκτες κατά 13%. Αποτέλεσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε διάστημα 10 ετών εξανεμίζοντας περί τα 107,8 δισ. δολάρια και εξαπλώθηκε στα χρηματιστήρια της Ταϊβάν, του Τόκιο αλλά και στις σημαντικότερες ευρωαγορές.

Την ψυχολογία των επενδυτών επιβάρυναν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες με αφορμή τις εξελίξεις στο Ιράν και το Αφγανιστάν. Ειδικότερα, επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ταλιμπάν σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν με στόχο τον αντιπρόεδρο, Ντ. Τσένεϊ.

Στο Ιράν, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στις ειδήσεις γύρω από την οικονομία, πτώση ισχυρότερη της αναμενομένης σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, καθώς υποχώρησαν κατά 7,8%, έναντι εκτιμήσεων για πτώση κατά 3%. Εκτός του τομέα των μεταφορών η υποχώρηση διαμορφώθηκε στο 3,1%.

Οι πετρελαϊκές τιμές υποχωρούν στα επίπεδα των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού καταγράφει πτώση στα 680 δολάρια ανα ουγκιά.

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις, απώλειες σημειώνει η Xerox ύστερα από την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα μεγέθη της, ενώ αντίθετα, άνοδο καταγράφει η General Electric με αφορμή την αναβάθμιση σε ”buy” από τη UBS.

O Dow Jones κινείται στις 12.576 μονάδες, με απώλειες 0,44%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,65%, στις 2.463 μονάδες. Πτώση 0,65% για τον S&P 500, που διαμορφώνεται στις 1.439 μονάδες.

Στο μεταξύ ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,18%, ο CAC 40 καταγράφει πτώση 2,51%, ενώ ο DAX 30 υποχωρεί κατά 2,21%, στις 6.872 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v