Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχάστηκε η Wall παρά την αισιοδοξία Bernanke

Μικτά πρόσημα στη Wall Street. Στο επίκεντρο η ομιλία Bernanke. Τι είπε για QE και ανάπτυξη. Απογοήτευσαν οι πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ. Εβδομαδιαίες απώλειες για τους δείκτες.

Με κέρδη έκλεισε οι δείκτης Dow και με πτώση οι S&P και Nasdaq με τους επενδυτές να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην ομιλία Bernanke για την αμερικανική οικονομία.

Αναλυτικά, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,17% στις 16.469,99 μονάδες, ο S&P κινήθηκε με απώλειες 0,03% στις 1.831,36 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,27% στις 4.131,91 μονάδες.

Οριακή εβδομαδιαία πτώση για τον Dow και εβδομαδιαίες απώλειες 0,6% για τους S&P και Nasdaq.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε την νομισματική πολιτική που ακολούθησε η Κεντρική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της θητείας του (των μηδενικών επιτοκίων) ενώ προέβλεψε ισχυρότερη ανάπτυξη για την αμερικανική οικονομία.

Επιπλέον υποστήριξε ότι η επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν σηματοδοτεί και την εγκατάλειψη της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Πέρα όμως από την ομιλία Bernanke, οι αναλυτές έστρεψαν την προσοχή τους και στην επικείμενη έναρξη ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων δ' τριμήνου στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα στις 9 Ιανουαρίου, μετά το πέρας της συνεδρίασης, πρώτη (παραδοσιακά) θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Alcoa. Συνολικά για τις εισηγμένες εταιρείες του δείκτη S&P, οι αναλυτές αναμένουν αύξηση κερδοφορίας.

Στο εταιρικό μέτωπο πιέσεις ασκήθηκαν στους τίτλους των αυτοκινητοβιομηχανιών καθώς οι πωλήσεις του Δεκεμβρίου ήταν κατώτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις της General Motors υποχώρησαν 6,3% έναντι πρόβλεψης για αύξηση 1,5%, οι πωλήσεις της Ford αυξήθηκαν 1,7% έναντι εκτίμησης για αύξηση 4,3% και οι πωλήσεις της Chrysler ενισχύθηκαν 5,7% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 8,4%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,67 δολ. με πτώση 0,2% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 2,25% στα 28,22 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,3616, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 1%. Παράλληλα το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του γεν στα 104,32.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παραμένει κοντά σε υψηλό 2,5 ετών καθώς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3%. Αντίστοιχα ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου στο 3,94%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,3% στα 94,17 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 6,3% ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,9% στα 1.236 δολ./oz., σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v