Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κι άλλη συνεδρίαση ...Ευχαριστιών στην Wall Street

Τα ενθαρρυντικά στατιστικά για την αμερικανική απασχόληση στηρίζουν την Wall Street σε νέα άνοδο. Επίπεδα ρεκόρ για Dow και S&P, "χτίζει" στις 4.000 μονάδες ο Nasdaq. Ηρεμες διαθέσεις και τζίροι ενόψει της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Συνεχίζεται η άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με πολλές μακροοικονομικές οικονομικές ανακοινώσεις να επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία. Η αγορά της Wall Street θα παραμείνει αύριο κλειστή για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Τόσο τα στοιχεία για το γερμανικό καταναλωτικό κλίμα όσο και εκείνα για την αμερικανική απασχόληση, επιτείνουν τις αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών στην Wall Street, που κινείται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,13% στις 16.093 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,14% στις 1.805 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,86% υψηλότερα στις 4.028 μονάδες.

Οι όγκοι των συναλλαγών αναμένεται να είναι συγκριτικά περιορισμένοι, ενόψει της αργίας την Πέμπτη για την μεγάλη γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Η επόμενη ημέρα, η «Μαύρη Παρασκευή» όπως αποκαλείται, θεωρείται η κρισιμότερη ημέρα του έτους για το αμερικανικό εμπόριο, καθώς ανοίγει η εορταστική περίοδος και οι έμποροι μπαίνουν στην φάση που αρχίζουν να γράφουν "μαύρα", δηλαδή τα κέρδη της χρονιάς.

Παρά την σχετική υποτονικότητα, η αγορά δεν μπορεί να αγνοήσει την νέα ευχάριστη έκπληξη από το μέτωπο της απασχόλησης. Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας συνέχισε να μειώνεται ανέλπιστα την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Στα ταμεία εμφανίστηκαν 316.000 νέοι άνεργοι, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία από το υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, που καθρεφτίζουν τις επενδυτικές διαθέσεις των εργοδοτών, μειώθηκαν 2% τον Οκτώβριο. Επιπλέον, ο δείκτης μεταποίησης Σικάγο ΡΜΙ υπαναχώρησε κάπως τον Νοέμβριο, μετά την αναρρίχησή του τον Οκτώβριο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο 2011. 

Στην συνέχεια θα ανακοινωθούν κι άλλα στατιστικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Θετική επίδραση έχουν και τα στατιστικά από την Γερμανία, όπου ανακοινώθηκε έντονη βελτίωση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος.

Η Wall Street έκλεισε με μικρή άνοδο χθες και ο δείκτης Nasdaq κατόρθωσε να τερματίσει πάνω από τις 4.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2000.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Hewlett-Packard εκτινάσσεται 7% μετά την ανακοίνωσε των αποτελεσμάτων τριμήνου. Η τεχνολογική Infoblox βουλιάζει όμως 20% εξαιτίας των αποτελεσμάτων της.

Στις υπόλοιπες αγορές, η τιμή του χρυσού ανακάμπτει ελαφρώς, ενώ του πετρελαίου επανέρχεται σε πτωτική πορεία.

Στήριξη στο ευρώ προσφέρει η ανακοίνωση συμφωνίας για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύ συνασπισμού στην Γερμανία, συμφωνία που περιέχει αυξήσεις δαπανών σε συντάξεις και υποδομές, χωρίς φορολογικές αυξήσεις για την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v