Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη και μετοχές "βλέπει" για το 2014 η ING

Η ING IM προβλέπει ένα έτος επιτάχυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, τροφοδοτούμενης από τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Βλέπει μετοχές έναντι ομολόγων. Γιατί προτιμά τους τίτλους της ευρωπεριφέρειας. Τι λέει για τις αναδυόμενες αγορές.

Ανάκαμψη και μετοχές βλέπει για το 2014 η ING

Η ING Investment Management προβλέπει ότι το 2014 θα συνεχιστεί η ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, ως συνέπεια της επιτάχυνσης των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Κατά την ετήσια διάσκεψη για τις Προοπτικές του 2014, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013, η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ανάπτυξη ανώτερη της δυνητικής, λόγω της ηπιότερης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, της εξυγίανσης του ιδιωτικού τομέα και της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα εκτιμά ότι τα «Abenomics» θα συμβάλουν στην εμφάνιση θετικού πληθωρισμού στην Ιαπωνία, αν και η ING IM πιστεύει ότι θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερα για να διοχετευθεί στην οικονομία η αποταμίευση των εταιρειών και τονίζει ότι μια αύξηση του φόρου κατανάλωσης θα εξακολουθήσει να αποτελεί έναν ανασχετικό παράγοντα.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η ING IM προβλέπει ότι θα σημειώσει μεγέθυνση σε επίπεδα γύρω του αναπτυξιακού δυναμικού της με πολύ μικρότερα δημοσιονομικά και πιστωτικά εμπόδια σε σχέση με την περίοδο της ύφεσης 2011-12. Παρά το γεγονός αυτό, οι ανισορροπίες θα αποτρέψουν την αύξηση της εγχώριας ζήτησης σε επίπεδα ανώτερα του δυνητικού και η ΕΚΤ είναι πιθανό να εφαρμόσει ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική. Οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι επίσης παρόντες στις αναδυόμενες αγορές, λόγω της πιστωτικής διόγκωσης του παρελθόντος ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι άμεσα απαραίτητες.

Ο Valentijn van Nieuwenhuijzen, Head of Strategy, ING Investment Management είπε: " Προσεγγίζοντας το 2014, οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάκαμψη αποκαθίστανται σιγά-σιγά με μια συνολική μείωση των ανισορροπιών. Η διαδικασία από-μόχλευσης των ΗΠΑ έχει προχωρήσει με την αναλογία χρέους προς έσοδα των νοικοκυριών να κυμαίνεται στα επίπεδα του 2003, το πραγματικό εισόδημα να συνεχίζει να βελτιώνεται σταθερά και ο το συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στις ΗΠΑ να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ενός χρονικού διαστήματος μεγαλύτερου των δύο δεκαετιών. Η Ευρώπη έχει να επιδείξει μέτρια πρόοδο ως προς την από - μόχλευση, αλλά ουσιαστική πρόοδος έχει σημειωθεί στην ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών χωρών, παρόλο που η Γαλλία και η Ιταλία υστερούν. Επιπλέον, οι ανισορροπίες των αναδυομένων αγορών απαιτούν επειγόντως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης."

"Συνολικά εξακολουθούμε να αναμένουμε παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο μείωσαν τους απρόβλεπτους κινδύνους. Οι κατηγορίες ενεργητικού υψηλού κινδύνου ευνοούνται αν και σε πιο διευρυμένη κλίμακα. Επί αυτής της βάσης, προτιμούμε μετοχές και Ευρωπαϊκές αξίες, ενώ παραμένουμε επιφυλακτικοί με τα κρατικά ομόλογα και τις αναδυόμενες αγορές."

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Σταθερό Εισόδημα

Η ING IM σημειώνει ότι οι αποδόσεις στην λήξη βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ενώ τα spreads βρίσκονται στο ιστορικό μέσο όρο με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να έχουν ανοδική τάση.

Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων υπογραμμίζει ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει γενικά θετικό, με μία εν μέρει ανάκτηση του χαμένου εδάφους από την Ευρώπη και την Κίνα. Επίσης, η απόφαση της Fed, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, για μετάθεση της σταδιακής μείωσης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (tapering), σαφώς δημιουργεί προσδοκίες ανάπτυξης, οι οποίες με τη σειρά τους ευνοούν περαιτέρω τη διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης.

Για τους παραπάνω λόγους, η ING IM τοποθετείται όσον αφορά την κατηγορία του σταθερού εισοδήματος υπό το πρίσμα της ανάπτυξης, διατηρώντας μειωμένες θέσεις σε βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους και αυξημένες θέσεις σε προϊόντα με αυξημένα επιτοκιακά περιθώρια (spread products). Η ING IM διατηρεί σταθερά αυξημένες θέσεις σε εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης (High Yield) και μέτρια αυξημένες θέσεις σε κρατικούς τίτλους χρέους των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης (EPT).

Μετοχές

Η ING IM προβλέπει ότι οι μετοχές θα πορευθούν σύμφωνα με τα καλύτερα από τα αναμενόμενα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρικής κερδοφορίας μέσα στο 2014 ενώ η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι κυκλικές μετοχές αναμένεται ότι θα πρωταγωνιστήσουν κατά το επόμενο έτος.

Ο Patrick Moonen, Senior Equity Strategist της ING IM είπε: "Αναμένουμε ήπια ανάπτυξη των εταιρικών εσόδων με κάποια διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους λόγω χαμηλότερου κόστους παραγωγικών συντελεστών, ιδιαίτερα του εργατικού δυναμικού. Οι χρεωστικοί τόκοι και οι αποσβέσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Οι επαναγορές ιδίων μετοχών θα αποτελέσουν ένα ακόμα παράγοντα της αύξησης του δείκτη «κερδών ανά μετοχή» (EPS)."

"Το προηγούμενο έτος, η αύξηση των δαπανών κεφαλαίου είχε μία πτωτική τάση λόγω της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η αβεβαιότητα οδήγησε στη συσσώρευση ρευστών και σε περιορισμένη παροχή πιστώσεων. Ωστόσο, τώρα οι επενδυτικές προθέσεις και συνθήκες βελτιώνονται, υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης, πιο εντατική χρήση των παραγωγικών συντελεστών και συνεπώς, κερδοφορία"

Όσον αφορά βασικά επενδυτικά θέματα, η ING IM τονίζει ότι η Ευρώπη θα επωφεληθεί από την οικονομική ανάκαμψη και την ισχυρή αύξηση των κερδών με το μεγαλύτερο μερίδιο ανάκαμψης να προέρχεται από την περιφέρεια. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται στις ιστορικά χαμηλότερες αποτιμήσεις συγκριτικά με αυτές των ΗΠΑ τα υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου και του μικρότερου συστημικού κινδύνου τις κατατάσσει σε υπέρτερο επίπεδο αξιολόγηση ως προς τη σχέση κινδύνου/απόδοσης.

Όσον αφορά την Ιαπωνία, η ING IM αναφέρει ότι έχει δρομολογηθεί προς μία βραχυπρόθεσμη φάση σταθεροποίησης, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας προσωρινά σε αναμονή και το Γεν να παραμένει ο κύριος προσδιοριστικό παράγοντας. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι καλές, καθώς ενισχύονται από την ευρωστία των οικονομικών στοιχείων, την έντονη αύξηση των εταιρικών κερδών και μια επεκτατική νομισματική πολιτική, η οποία θα διαρκέσει επί μακρόν.

Αναφορικά με την κατανομή χαρτοφυλακίου, η ING IM διατηρεί αυξημένες θέσεις σε κυκλικούς κλάδους, λαμβάνοντας υπόψη τη βελτίωση της αγοράς κατοικίας, της αγοράς εργασίας και την αναμενόμενη αύξηση των εταιρικών δαπανών. Οι αμυντικοί κλάδοι εξακολουθούν να καταλαμβάνουν περιορισμένο τμήμα του χαρτοφυλακίου καθώς, όπως πιστεύει ING IM, είναι ακόμα πολύ δημοφιλείς και ακριβοί.

Αναδυόμενες αγορές

Η ING IM πιστεύει ότι τα χαμηλά ασφάλιστρα κινδύνου των αναδυομένων αγορών, τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια και οι υψηλές πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες υποδεικνύουν ότι ο πτωτικός κίνδυνος για όλες τις κατηγορίες κεφαλαίου των αναδυομένων αγορών παραμένει υψηλός. Κοιτώντας μπροστά, εκτιμά ότι χωρίς ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη των αναδυομένων αγορών έχει περιορισμένα περιθώρια ανάκαμψης με την Κίνα να αποτελεί έναν πιο μακροπρόθεσμο κίνδυνο.

Ο Maarten-Jan Bakkum, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της ING IM είπε: "Υπάρχει μία συνεχής πίεση στους ρυθμούς ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, παρά τη βελτιωμένη ζήτηση από την πλευρά των ανεπτυγμένων χωρών. Επιπλέον, το χάσμα ανάπτυξης μεταξύ των δύο «περιοχών» έχει μειωθεί σε χαμηλότερα από το 2001 επίπεδα."

"Κοιτώντας προς το μέλλον, υπάρχουν δύο κύριοι εξωγενείς κίνδυνοι, πιο συγκεκριμένα η επιβράδυνση της Κίνας με την προσδοκία ανάπτυξης της τάξεως του 5% μέχρι το 2016, και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία θα οδηγήσει σε αντιστροφή της ροής κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές. "

"Έχουμε επίσης εντοπίσει τέσσερα ενδογενή προβλήματα με τη μορφή της διεύρυνσης των ανισορροπιών, της επιδεινούμενης ανταγωνιστικότητας, του χειρότερου επενδυτικού κλίματος και της απουσίας διαρθρωτικών αλλαγών. "

Σαν αποτέλεσμα, η ING IM έχει υιοθετήσει αυξημένες θέσεις σε Κορέα, Ταιβάν και Μεξικό, θωρώντας τις αγορές με περιορισμένες μακροοικονομικές ανισορροπίες και μη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα, που μπορούν να ωφεληθούν από την ενίσχυση της ζήτησης των ανεπτυγμένων αγορών. Επιπλέον, αυξημένες θέσεις σε Ελλάδα, καθώς η αγορά εξακολουθεί να επωφελείται από τη δραματική μακροοικονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών και την τρέχουσα βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Η ING IM, ωστόσο τηρεί μειωμένες θέσεις σε Ινδονησία, Νότια Αφρική, Βραζιλία, καθώς και οι τρείς πλήττονται από μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες, έλλειψη αξιόλογων μεταρρυθμίσεων και έναν μεγάλο αριθμό εγχώριων περιουσιακών στοιχείων να βρίσκονται σε ξένη ιδιοκτησία. Μειωμένες θέσεις επίσης κατέχουν η Ταϋλάνδη και η Μαλαισία, καθώς εκεί έχει οξυνθεί ο πολιτικός κίνδυνος και οι σημαντικές εισροές κεφαλαίου ώθησαν την αύξηση των πιστώσεων σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v