Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράν: Ξεκίνησε επαφές με πετρελαϊκούς κολοσσούς

Μετά από 8 χρόνια απουσίας, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν πιάνει ξανά δουλειά. Σε συνέντευξή του στους FT δηλώνει πως έχουν ξεκινήσει άμεσες επαφές με ευρωπαϊκούς ομίλους και "έμμεσες" με αμερικανικούς. Αλλάζουν οι όροι των συμβολαίων.

Ιράν: Ξεκίνησε επαφές με πετρελαϊκούς κολοσσούς

Επαφές με ενεργειακούς ομίλους ξεκίνησε το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν καθώς η κυβέρνηση του Χασάν Ρουχανί προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τη μεταβατική συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις έξι διεθνείς δυνάμεις. Ο Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκάνεχ, ο βετεράνος υπουργός Πετρελαίου της Τεχεράνης που επέστρεψε στην κυβέρνηση μετά από 8ετή απουσία δήλωσε στους Financial Times ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συναντήσεις με ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους και σε «έμμεσες» επαφές με αμερικανικούς ομίλους.

Στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο μέσο, ο υπουργός που κατά τη δεκαετία του 1990 είχε φέρει στο Ιράν ευρωπαϊκές εταιρίες όπως η Total, η Shell και η Statoil παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε πως οι ίδιοι όμιλοι είναι μεταξύ εκείνων που ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στη χώρα.

Επισημαίνεται ότι πριν ένα μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί ρωτήθηκε εάν η εταιρεία του θα επιστρέψει στο Ιράν σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων και απάντησε: «βεβαίως».  Τον προηγούμενο μήνα, ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Total, Αρνό Μπρειγιάκ, ταξίδεψε στην Τεχεράνη για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας του Ιράν.

Ο κ. Ζανγάνεχ πάντως, δήλωσε πως η κυβέρνησή του αναθεωρεί τους όρους των συμβολαίων που υπήρχαν με τους πετρελαϊκούς ομίλους και πως σκοπεύει να αλλάξει συγκεκριμένα σημεία που δεν ευνοούν την Τεχεράνη. Δήλωσε συγκεκριμένα πως δεν βρίσκονται επί τάπητος συμφωνίες διαμερισμού της παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως στόχος της Τεχεράνης είναι να προτείνει καλύτερους όρους από ότι γειτονικές χώρες όπως το Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v