Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στη Wall κόντρα σε ΑΕΠ και ΕΚΤ

Κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισε η Wall Street παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Βουτιά σχεδόν 2% για Nasdaq. Αγνόησαν την μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ οι επενδυτές. Άλμα 74% για τη μετοχή του Twitter. Άνοδος για δολάριο, πτώση για πετρέλαιο, χρυσό.

Τα καλά στοιχεία ΑΕΠ στις ΗΠΑ, η απροσδόκητη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από την ΕΚΤ καθώς και η διαπραγμάτευση για πρώτη ημέρα της μετοχής του Twitter, δεν κατάφεραν να τονώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Ειδικότερα, αγνοήθηκε από τους επενδυτές η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο β' τρίμηνο, ο οποίος έτρεξε με ρυθμό 2,8% έναντι 2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παραμένοντας στο μέτωπο της οικονομίας, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν περεταίρω την προηγούμενη εβδομάδα κατά 9.000 καθώς εμφανίστηκαν 336.000 νέοι άνεργοι. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν 335.000 αιτήσεις.

Επιπλέον οι επενδυτές αδιαφόρησαν και με την απροσδόκητη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ιστορικό χαμηλό ήτοι στο 0,25%, κίνηση που αναμένεται να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

Από πλευράς συνεδρίασης, όλα τα βλέμματα σήμερα ήταν στραμμένα στο χρηματιστηριακό ντεμπούτο της κοινωνικής ιστοσελίδας Twitter. Ειδικότερα το Twitter αποτίμησε τις αρχικές δημόσιες εγγραφές των 70 εκατ. μετοχών του στα 26 δολάρια, πάνω από την στοχευμένη κλίμακα των 23-25 δολ. Η μετοχή άρχισε τελικώς την διαπραγμάτευση στα 45,10 δολ. και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 74% στα 45,21 δολ.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Whole Foods Market υποχώρησε 11% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η σημερινή πτώση στο χρηματιστήριο της Wall Street αποδίδεται στην εύλογη επιθυμία των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους μετά τα διαδοχικά υψηλά των δεικτών στη Wall τις τελευταίες ημέρες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι συνολικά 441 εισηγμένες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου εκ των οποίων το 74% γνωστοποίησε κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,97% στις 15.593,98 μονάδες, ο S&P κινήθηκε με απώλειες 0,1,32% στις 1.747,16 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,90% στις 3.857,33 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας παρέμενε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την Τετάρτη στα 5,73 δολ. ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 1,4% στα 28,80 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημείωνε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 2 ετών έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3326. Επιπλέον το ευρώ υποχώρησε σε σχέση με το γεν στα 132,29 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,64%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,6% στα 94,20 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% στα 1.306 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v