Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτές αντιδράσεις της Wall σε ΕΚΤ, ΑΕΠ και... Twitter

Πολλές και σπουδαίες εξελίξεις καθορίζουν τις κινήσεις στην Wall. Κυριαρχούν η ξαφνική μείωση επιτοκίων ευρωζώνης, η επιτάχυνση του αμερικανικού ΑΕΠ αλλά και το ντεμπούτο του Twitter, που εκτινάχθηκε ως 88%. Μικτές αντιδράσεις στους δείκτες.

Πληθώρα από εξελίξεις κυριαρχούν στην συνεδρίαση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με κυριότερες την ξαφνική μείωση επιτοκίων της ευρωζώνης, την επιτάχυνση ανάπτυξης του ΑΕΠ αλλά και το ντεμπούτο του Twitter.

Οι βασικοί δείκτες άνοιξαν με άνοδο, αντιδρώντας κυρίως στην ξαφνική μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης, αλλά στην συνέχεια επικράτησαν αρνητικές τάσεις. Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα 0,09% στις 15.732 μονάδες, ο S&P κινείται 0,31% χαμηλότερα στις 1.764 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,89% στις 3.897 μονάδες.

Εντονη επίδραση στις συναλλαγές είχε η αιφνιδιαστική μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ, που εμφανίζεται αποφασισμένη να πατάξει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των βασικών δεικτών «γύρισαν» ανοδικά αμέσως μετά την απόφαση της ΕΚΤ, ενώ οι ευρωαγορές κατέγραψαν ράλι τιμών και του ευρώ διολισθησε σε χαμηλό 7 μηνών και διαμορφώνεται στα 1,336 δολ. αυτή την ώρα (-1,11%).

Αντιθέτως, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο της στερλίνας.

Από το αμερικανικό στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική οικονομία επιταχύνθηκε στο β' τρίμηνο και το ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 2,8%, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου. Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 9.000 την περασμένη εβδομάδα στις 336.000.

Τα στατιστικά μεγέθη, αν και ευνοϊκά, δεν λειτουργούν ευεργετικά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, γιατί θεωρείται ότι η ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας φέρνει πιο κοντά την έναρξη ανάκλησης της παροχής ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, την Fed.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο χρηματιστηριακό ντεμπούτο της κοινωνικής ιστοσελίδας Twitter στο New York Stock Exchange.

Το Twitter αποτίμησε τις αρχικές δημόσιες εγγραφές των 70 εκατ. μετοχών του στα 26 δολάρια, πάνω από την στοχευόμενη κλίμακα των 23-25 δολ. Η μετοχή άρχισε τελικώς την διαπραγμάτευση στα 45,10 δολ., και κινείται αυτή την ώρα στα 49 δολ. με άνοδο 88%.

Κατά τα λοιπά, η Whole Foods Market υποχωρεί 8% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.

Η Wall Street έκλεισε χθες υψηλότερα, με τους δείκτες Dow και S&P σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν σήμερα, με την πτώση της Toyota Motor λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων να επιβαρύνει την αγορά του Τόκιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v