Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένη η Wall με το βλέμμα στην Ευρωζώνη

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με αφορμή τις απογοητευτικές προβλέψεις ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Καλά τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Τρίτη συνεδρίαση ανόδου για Nasdaq. Στο επίκεντρο η Fed. Σε χαμηλό 5 μηνών το πετρέλαιο.

Τα απογοητευτικά στοιχεία ανάπτυξης στην Ευρωζώνη πάγωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον τον επενδυτών στη Wall Street παρά τη νέα άνοδο του δείκτη υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ισχυρό αντίχτυπο στις αγορές είχε η υποβάθμιση από την Κομισιόν των προοπτικών ανάπτυξης της Ευρωζώνης καθώς για φέτος προβλέπει ύφεση 0,4% και το 2014 ανάπτυξη 1,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,2%

Επιπλέον, εντός των ΗΠΑ, ο δείκτης υπηρεσιών ISM διαμορφώθηκε πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών καθώς ενισχύθηκε στις 55,4 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι 54,4 τον προηγούμενο μήνα.

Καλά χαρακτηρίστηκαν και τα στοιχεία της στεγαστικής αγοράς που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα οι τιμές κατοικιών στην αμερικανική αγορά ενισχύθηκαν περαιτέρω τον Σεπτέμβριο ανεβάζοντας τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006. Σημειώνεται ότι οι τιμές βρίσκονται περίπου 17,4% χαμηλότερα από το ζενίθ τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δημιουργούν επιπλέον ανησυχίες στους επενδυτές ότι ενδεχομένους να αποτελέσουν αφορμή για την Fed προκειμένου να προχωρήσει σύντομα σε περιορισμό των προγραμμάτων ρευστότητας.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της AOL ενισχύθηκε 8% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων πωλήσεων και προσαρμοσμένων κερδών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι συνολικά 401 εισηγμένες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου εκ των οποίων το 75% γνωστοποίησε κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,13% στις 15.618,15 μονάδες, ο S&P κινήθηκε με απώλειες 0,28% στις 1.762,97 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,37% στις 3.936,59 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P έχει ενισχυθεί φέτος κατά 23,6%, καταγράφοντας την καλύτερη απόδοση από το 2003.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,60 δολ. με άνοδο 0,2% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 0,4% στα 28,32 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3462. Επιπλέον το δολάριο υποχώρησε σε σχέση με το γεν στα 98,48 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς χρεογράφου ενισχύθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,66% έχοντας καταγράψει συνολικά άνοδο 16 μονάδες τις τελευταίες 5 μέρες.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,3% στα 93,34 δολάρια ανά βαρέλι, σε χαμηλό 5 μηνών και αντίστοιχα ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στα 1.311 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v