Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύτηκαν οι απώλειες της Wall Street

Oι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed βοήθησαν τη Wall Street να ξανακερδίσει κάποιο από το χαμένο έδαφος. Απώλειες της τάξεως του 1% για τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq. Σε χαμηλό 9 εβδομάδων ο δείκτης S&P 500. Κέρδη για το πετρέλαιο, πτώση για το χρυσό.

Mικρότερες των αρχικών ήταν οι απώλειες της Wall Street λόγω των δηλώσεων αξιωματούχων της FED που φαίνεται να καθησύχασαν εν μέρει τις ανησυχίες των επενδυτών για τα θέματα ρευστότητας της οικονομίας.

Ο Dow Jones έφτανε να χάνει έως και 250 μονάδες στην αρχή της συνεδρίασης μετά και την ισχυρή πτώση 5,3% του Shanghai Composite, τις αρνητικές εκτιμήσεις της Goldman Sachs για την ανάπτυξη στη Κίνα το 2013-2104 αλλά και την πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ωστόσο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 14.660 μονάδες με πτώση 0,94% (139 μονάδες) ενώ περίπου πέντε από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Ο Nasdaq υποχώρησε 1,09%, στις 3.321 μονάδες, ενώ ο S&P βρέθηκε σε χαμηλό 9 εβδομάδων και κατέγραψε απώλειες 1,22%, στις 1.573 μονάδες.

Τις ισχυρότερες πιέσεις από το δείκτη Do κατέγραψαν Οι μετοχές των Hewlett-Packard, Αlcoa και Bank Of America, ενώ απώλειες σημείωσε και η μετοχή της Apple μετά την υποβάθμιση της εταιρίας από την Jefferies.

Στον αντίποδα άνοδο σημείωσαν, μεταξύ άλλων, οι μετοχές των Microsoft, Johnson & Johnson, Wal Mart.

Σε ό,τι αφορά τα deals το σημαντικότερο αφορά τη συμφωνία εξαγοράς της Vanguard Health Systems από την Τenet Healthcare προς 1,63 δισ. δολάρια. η μετοχή της Vanguard εκτοξεύτηκε κατά 67%, ενώ της Tenet κέρδισε 4%.

Το δικαίωμα της Coca Cola ΗΒC σημείωσε απώλειες 0,78%, στα 22,8 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής κατάγραψε πτώση 0,24%, στα 4,22 δολάρια. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου βρέθηκε σε υψηλά δυο ετών, στα επίπεδα του 2,66%.

Το κλίμα άρχισε να μεταβάλλεται σταδιακά μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της FED. Ο επικεφαλής της Τράπεζας του Ντάλας (Fed Bank of Dallas) R. Fisher δήλωσε πως οι επενδυτές δεν πρέπει να αντιδρούν υπερβολικά στο θέμα της ρευστότητας. Συμπλήρωσε πως η FED ανέμενε αυτές τις αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις του B. Bernanke.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τράπεζας της Μινεάπολις (Minneapolis Fed President) Narayana Kocherlakota τόνισε ότι η FED δεν μεταβλήθηκε ξαφνικά σε «γεράκι» των αγορών.

Στο μέτωπο των εμπορευμάτων το πετρέλαιο σημείωσε κέρδη της τάξεως του 1,3%, στα 95 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχώρησε 0,77%, στα 1.282 δολάρια ανά ουγκιά.

Το δολάριο κατέγραψε μικρά κέρδη έναντι του ευρώ με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,31.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v