Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η BP στήριξε τη Wall Street

Η συμφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης με την BP για την δημιουργία εγγυητικού ταμείου αποζημιώσεων, παραμέρισε τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία του δημοσιονομικού χρέους εντός της Ευρωζώνης.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε σήμερα η Wall Street μετά τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία και τις εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών για το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, η συμφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης με την BP για την δημιουργία εγγυητικού ταμείου αποζημιώσεων ύψους 20 δισ. δολ. παραμέρισε τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία του δημοσιονομικού χρέους εντός της Ευρωζώνης.

«Παραμένει ισχυρή η εξάρτηση της Wall από τις εξελίξεις δημοσιονομικού χρέους στην Ευρωζώνη και η φήμη ότι καταρτίζεται σχέδιο διάσωσης για την Ισπανία σίγουρα δεν βοηθά το επενδυτικό κλίμα», υποστήριξε ο John Brady, αντιπρόεδρος της MF Global, όταν οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούσαν σημαντικά στην έναρξη της συνεδρίασης.

Οι πιέσεις στη Wall διατηρήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά και την υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς FedEx και Νokia.

Αναλυτικά, η FedEx ανακοίνωσε ότι τα αυξημένα κόστη θα περιορίσουν τα κέρδη του 2011 ενώ η Nokia υποβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας εξαιτίας της αύξησης του ανταγωνισμού μετά την διάθεση στην αγορά του iPhone από την Apple.

Παράλληλα, μικτή ήταν η εικόνα στο μακροοικονομικό μέτωπο καθώς μπορεί η βιομηχανική παραγωγή να αυξήθηκε 1,2% το Μάιο ωστόσο προβλημάτισε τους αναλυτές η βουτιά 10% στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μετά και τη λήξη των φορολογικών ελαφρύνσεων για την αγορά κατοικίας.

Εντούτοις η επίτευξη συμφωνίας της αμερικανικής κυβέρνησης με τον βρετανικό ενεργειακό όμιλο BP για την δημιουργία εγγυητικού ταμείου αποζημιώσεων ύψους 20 δισ. δολ , ποσό το οποίο θα διατεθεί στην αποκατάσταση της «ζημιάς» που προκλήθηκε από τη διαρροή πετρελαίου στον Μεξικανικό κόλπο, άλλαξε θετικά το κλίμα στη Wall έως και λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Σημειώνεται ότι η BP αποφάσισε να μην διανείμει μέρισμα προκειμένου να διαθέσει το αντίστοιχο ποσό στην χρηματοδότηση του ταμείου.

Άνοδος 0,9% για την τιμή του πετρελαίου στα 77,6 δολ./βαρέλι, με τους ενεργειακούς τίτλους των BP και Exxon Mobil να ενισχύονται 1,5% και 0,1% αντίστοιχα.

Οριακή πτώση για το ευρώ έναντι του δολαρίου με το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα ωστόσο να κρατιέται πάνω από τα 1,23δολ.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της ενισχύεται 1,4% στα 21,7 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 2% στα 2,46 δολάρια. Απώλειες 2,9% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 3,63 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε κέρδη 0,05% στις 10.409,46 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,06% στις 1.114,61 μονάδες και ο Nasdaq αμετάβλητος στις 2.305,93 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,39% υψηλότερα στις 5.237,92 μονάδες, ο DAX 0,26% στις 6.190,91 μονάδες, ο CAC με άνοδο 0,39% στις 3.675,93 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v