Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη Wall με τεχνολογία στο επίκεντρο

Χάρη στις ενδείξεις ενδυνάμωσης της παγκόσμιας ανάκαμψης, η Wall αποκομίζει περαιτέρω κέρδη, αν και η ελληνική υποβάθμιση περιορίζει τα θετικά πρόσημα. Σε υψηλό μηνός έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Χάρη στις ενδείξεις ενδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, τα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφουν την 5η συνεχόμενη κερδοφόρο συνεδρίαση, που είναι το καλύτερο σερί ανόδου από τον Οκτώβριο για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI. Σε τεχνολογία και μέταλλα/ενέργεια τα μεγαλύτερα κέρδη.

Ο δείκτης MSCI World ενισχύεται 1,7% ενώ στην Νέα Υόρκη εμφανίζονται κέρδη επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,88% στις 10.301 μονάδες, ο S&P 0,97% στις 1.102 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,26% στις 2.271 μονάδες. Ο Dow Jones Industrial έκλεισε 2,8% υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα, ανατρέποντας τρεις συνεχόμενες πτωτικες εβδομάδες..

Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's περιορίζει κάπως την άνοδο, αργά το απόγευμα.

Η δήλωση του επικεφαλής της Fed του Σεν Λιούις, κ. James Bullard, σήμερα, ότι μια δυναμική οικονομική ανάκαμψη δρομολογείται διθνώς, την οποία δύσκολα θα εκτροχιάσει η κρίση χρεών στην ευρωζώνη ή ακόμη και η απίθανη προοπτική να «σκάσει φούσκα» στην Κίνα.

Στην θετική οικονομική εικόνα συνεισφέρουν οι εξελίξεις από την ευρωζώνη, όπου η βιομηχανική παραγωγή εκτινάχθηκε 9,5% τον Απρίλιο.

Στην Νέα Υόρκη δεν υπάρχει δραστηριότητα από στατιστικές ανακοινώσεις, αλλά συμβάλλουν θετικά στην επενδυτική ψυχολογία οι εξαγορές και συγχωνεύσεις που ανακοινώθηκαν διεθνώς.

Η γαλλική AXA διεξάγει συνομιλίες για την πώληση του βρετανικού βραχίονα προς 4 δισ. δολ. στην Resolution.

Η Cablevision Systems συμφώνησε να αγοράσει την Bresnan Communications προς 1,4 δισ. δολ.

Η Apple, κατασκευάστρια του iPhone και του iPad καταγράφει ράλι 1,7% ενώ η Chevron κερδίζει 1,5%.

Η μετοχή της JetBlue Airways εκτινάσσεται 6,5% και της AMR (μητρικής της American Airlines ) 2,2% κατόπιν σύστασης αγοράς των μετοχών τους από την Deutsche Bank.

Στον αντίποδα, η ΒΡ διολισθαίνει 10%, καθώς αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο την καταστροφική διαρροή πετρελαίου στον Κολπο του Μεξικό.

Η Onyx Pharmaceuticals πιέζεται εξαιτίας αποτυχίας στις έρευνες φαρμάκου της.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στις ευρωπαϊκές αγορές, που έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα μεγαλύτερα κέρδη στους κλάδους τραπεζών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων. Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο τερμάτισε με άνοδο 0,74%, ο DAX με κέρδη 1,28%, ενώ ο CAC ενισχύθηκε 1,98%.

Θετικά πρόσημα επικράτησαν και στα ασιατικά χρηματιστήρια, όπου οι αγορές της Αυστραλίας, της Κίνας και των Φιλιππίνων παρέμειναν κλειστές λόγω αργιών.

Κέρδη 1% αποκομίζει το ευρώ που διαμορφώνεται στο 1,22 δολ. και δυναμική ανάκαμψη 2,7% το πετρέλαιο, που διαμορφώνεται πάνω από τα 76 δολάρια ανά βαρέλι Ο χαλκός ενισχύεται επί πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v