Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διόρθωση στη Wall

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία, η προειδοποίηση της FedEx για τα κέρδη 2011 και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τα χρέη στην ευρωζώνη, επαναφέρουν σε πτωτική πορεία τις αγορές και ανατρέπουν την διήμερη άνοδο του ευρώ.

Τα απογοητευτικά στατιστικά δεδομένα, η προειδοποίηση της FedEx για τα κέρδη 2011 και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τα χρέη στην ευρωζώνη, επαναφέρουν σε πτωτική πορεία τα διεθνή χρηματιστήρια και ανατρέπουν την διήμερη άνοδο του ευρώ.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,62% στις 10.340 μονάδες, ο S&P 0,66% στις 1.107 μονάδες, ο Nasdaq 0,58% στις 2.292 μονάδες. Με την υποχώρηση, ο δείκτης S&P 500 χάνει τμήμα των κερδών από το χθεσινό ράλι 2,4%, που τον οδήγησε σε ισοφάριση των απωλειών του για το έτος.

Οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών βούλιαξαν 10% τον Μάιο και διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα 5 μηνών, καθώς λήγουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για αγορά κατοικίας που πρόσφερε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία από την αμερικανική οικονομία, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,3% τον Μάιο. H βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,2% τον ίδιο μήνα, χάρη στην βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Η FedEx Corp ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά δήλωσε ότι οι δαπάνες θα συγκρατήσουν τα κέρδη του 2011, με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις στην μετοχή. Ο όμιλος επίδοσης επιστολών και πακέτων θεωρείται «βαρόμετρο» για την γενική δραστηριότητα στην αμερικανική οικονομία.

Πριν την ανακοίνωση των αμερικανικών στατιστικών, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν θετικά και ο δείκτης MSCI World ενισχυόταν στα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης FTSE εμφανίζει πτώση 0,03%, ο DAX 0,24%, ενώ ο CAC υποχωρεί 0,29%.

Προειδοποίηση για την μελλοντική κερδοφορία της εξέπεμψε και η Nokia, επικαλούμενη κυρίως τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα βουτιά 11% για την μετοχή της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέψευσε δημοσίευμα ότι η Ε.Ε. σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ΗΠΑ, συστήνουν πιστωτικό μηχανισμό αρωγής 250 δισ. ευρώ για την Ισπανία.

Το ευρώ υποχωρεί 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,2265$.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v