Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεργία και Ελλάδα πίεσαν τη Wall

Η απροσδόκητη νέα αύξηση στα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες ανησυχίες για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ώθησαν τη Wall χαμηλότερα. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Η απροσδόκητη νέα αύξηση στα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες ανησυχίες για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ώθησαν τη Wall χαμηλότερα.

Οι αύξηση στα επιδόματα ανεργίας ενίσχυσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας των ΗΠΑ ενώ η κριτική της Standard & Poor’s την Τετάρτη και της Moody’s, για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υπενθύμισε τους φόβους για την δημοσιονομική θέση και άλλων οικονομιών στην Ευρωπαική Ένωση όπως της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με δήλωση του Κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Ben Bernanke- από δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου- η FED διερευνά τις δοσοληψίες της Goldman Sachs και άλλων τραπεζών με την Ελλάδα για την έκδοση credit default swaps.

Αναλυτικά και όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν στα 496.000 έναντι 474.000 την προηγούμενη περίοδο.

Στον αντίποδα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιανουάριο, αυξήθηκαν 3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2009 στις ΗΠΑ ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο μόλις 1,4%.

Παράλληλα, ο δείκτης VIX, ο προσφιλής δείκτης για τη μέτρηση της χρηματιστηριακής μεταβλητότητας, εκτινάχθηκε 10% στις 22,31 μονάδες

Σημαντικές πιέσεις για τους τραπεζικούς τίτλους με τις μετοχές των Citigroup και JP Morgan να υποχωρούν 1,7% και 1,4% αντίστοιχα. 

Η μετοχή της Coca Cola υποχώρησε 3% κατόπιν της συμφωνίας εξαγοράς της μονάδας εμφιαλώσεων της Βορείου Αμερικής.

Επιπλέον η ισχυρή πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές πιέζει χαμηλότερα τους ενεργειακούς τίτλους με τη Chevron να υποχωρεί 0,6% και την Exxon Mobil με απώλειες 0,9%.

Κόντρα στην πτωτική κίνηση της Wall Street, η μετοχή της Express Scripts η οποία λίγο πριν πέρας της συνεδρίασης κερδίζει 8% μετά την αναβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας 2010.

Πτώση 2,3% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 78,18 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της ενισχύεται 1,6% στα 24,50 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 2,9% στα 3,67 δολάρια. Απώλειες 3,9% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 5,89 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,51% στις 10.321,11 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,21% στις 1.102,96 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,08% στις 2.234,22 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,21% χαμηλότερα στις 5.278 μονάδες, ο DAX 1,52% στις 5.530 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 2% στις 3.641 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v