Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο photo finish για τη Wall Street

Tα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία ώθησαν τελικώς υψηλότερα τη Wall σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας. Εβδομαδιαία άνοδος 1,7% για Dow, 1,3% για S&P και 1,5% για Nasdaq. Οριακή πτώση στο Λονδίνο.

Οι δείκτες μεταποίησης και καταναλωτικής εμπιστοσύνης ώθησαν υψηλότερα τους δείκτες της Wall σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας. Εβδομαδιαία άνοδος 1,7% για Dow, 1,3% για S&P και 1,5% για Nasdaq.

Σε υψηλά Νοεμβρίου ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Nasdaq καταγράφοντας την 8ή διαδοχική ανοδική εβδομάδα ενώ ο S&P 500 έκλεισε υψηλότερα κατά 29% από τα χαμηλά 12 ετών του Μαρτίου.

Εντούτοις, πολλοί είναι οι αναλυτές που διερωτώνται αν το ράλι των τελευταίων δύο μηνών της Wall δικαιολογείται από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν καθώς ήταν μεν καλύτερα των εκτιμήσεων αλλά συγχρόνως και κατώτερα προηγούμενων τριμήνων.

Παράλληλα, ικανοποιητικά κρίνονται από τους αναλυτές τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η Chevron ενώ προβλημάτισαν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της MasterCard.

Αρνητικό αντίκτυπο στους τραπεζικούς τίτλους προκάλεσε η είδηση της αναβολής δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του Stress test για τις 7 Μαΐου αντί για τις 4.

Απώλειες 3,45% για τη μετοχή της Bank of America στα 8,62 δολάρια, πτώση 3,4% για Citigroup στα 2,98 δολάρια και χαμηλότερα 2,4% για JP Morgan.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και οι τίτλοι των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά τη σημαντική μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, που ανακοίνωσαν Ford, Chrysler και General Motors, αναδεικνύοντας τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Πτώση 3% σημειώνει λίγο πριν το κλείσιμο η μετοχή της Ford στα 5,74 δολάρια και χαμηλότερα 6% η GM στα 1,8 δολάρια.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων ικανοποίησε την αγορά η άνοδος του μεταποιητικού δείκτης ISM σε υψηλά Σεπτεμβρίου 2008 καθώς και η βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Michigan. Στον αντίποδα οι βιομηχανικές παραγγελίες Μαρτίου που κατέγραψαν πτώση 0,9%.

Στο μεταξύ εντυπωσιακή άνοδο 4% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 52,82 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν το κλείσιμο το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον παρατηρήθηκε στο NYSE για τις μετοχές των Bank of America, Citigroup, SPDR και στο Nasdaq για τις μετοχές των Powershares, Dryships και Microsoft.

Το δικαίωμα της 3Ε εμφάνισε άνοδο 0,6%, στα 16,11 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε 3,2%, στα 4,18 δολάρια. Υψηλότερα κατά 0,4% το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,46 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 8.212,41 μονάδες με κέρδη 0,54%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,11%, στις 1.719,20 μονάδες. Υψηλότερα 0,54% για τον S&P 500, στις 877,52 μονάδες. Εβδομαδιαία άνοδος 1,3% για S&P 500, 1,5% για Nasdaq και 1,7% για το Dow.

Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι παρέμειναν κλειστά ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακές απώλειες 0,01% στις 4.243,22 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v