Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασε τις 8.000 μονάδες ο Dow Jones

Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία έστειλαν χαμηλότερα τη Wall Street παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα στις δηλώσεις Obama και Bernanke. Κάτω των 8.000 και 850 μονάδων ο Dow και ο S&P, αντίστοιχα.

Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες της Wall παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα στις δηλώσεις Obama και Bernanke. Πτώση κάτω των 8.000 και 850 μονάδων για Dow Jones και S&P, αντίστοιχα.

Αναλυτικά, τα αισιόδοξα μηνύματα τόσο από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ κ. B. Obama όσο και του πρόεδρου της FED κ. Β. Bernanke δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα στη Wall καθώς η πτώση στις πωλήσεις λιανικής, ξάφνιασε δυσάρεστα τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, ο κ. B. Obama τόνισε ότι ‘για πρώτη φορά βλέπουμε ελπιδοφόρα σημάδια” ενώ επισήμανε ότι “η οικονομία πρέπει να χτιστεί σε βράχο και όχι σε άμμο”.

Παρόμοιες και οι δηλώσεις Bernanke όπου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ισχυρά θεμέλια της αμερικανικής οικονομίας και στην εκτίμησή ότι η επιβράδυνση της διολίσθησης της οικονομικής δραστηριότητας, είναι το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη.

Από πλευράς εταιρικών νέων, φαίνεται εντέλει ότι τα αναπάντεχα καλά αποτελέσματα της Goldman Sachs προβλημάτισαν τους αναλυτές που εύλογα αναρωτιούνται αν παρόμοιες επιδόσεις μπορούν να επαναληφθούν στο μέλλον.

Τα εταιρικά αποτελέσματα της Johnson & Johnson κρίνονται ικανοποιητικά από την πλειοψηφία των αναλυτών καθώς ανακοίνωσε μείωση κερδών μόλις 2,5% στο α’ τρίμηνο του 2009.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στα αναμενόμενα αποτελέσματα α’ τριμήνου των τραπεζικών ομίλων, Citigroup και JP Morgan Chase.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Citigroup βρέθηκε στα υψηλά τριών μηνών στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν για τα αποτελέσματα τριμήνου.

Κέρδη 6% κατέγραψε η μετοχή της Citigroup ενώ αντίθετα σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Bank of America (-7%) και της JP Morgan (-5%).

Επίσης, κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της General Motors κατά 4% και της Ford μόλις 1% ενώ υψηλότερα 9% έκλεισε η μετοχή της AIG.

Από πλευράς μακροοικονομικών ειδήσεων, η πτώση των λιανικών πωλήσεων το Μάρτιο στις ΗΠΑ, υπενθύμισε στους επενδυτές ότι ο δρόμος είναι μακρύς για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Ανάλογη μείωση καταγράφηκε και στις τιμές παραγωγού όπου ο δείκτης τιμών το Μάρτιο, υποχώρησε 1,1%.

Στο μεταξύ, πτώση σχεδόν 1,1% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 49,29 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε στα 889,8$/οz.

Λίγο πριν το κλείσιμο το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον παρατηρήθηκε στο NYSE για τις μετοχές των Citigroup, Bank of America, General Electric και στο Nasdaq για τις μετοχές των Powershares, Fifth Third Bancorp και Huntington Banchshares.

Το δικαίωμα της 3Ε εμφάνισε πτώση 0,3%, στα 16,07 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε 4%, στα 3,68 δολάρια. Χαμηλότερα κατά 4,4% το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,87 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 7.920,18 μονάδες με απώλειες 1,71%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 1,67%, στις 1.625,72 μονάδες. Χαμηλότερα  2,01% για τον S&P 500, στις 841,50 μονάδες.

Αντίθετα, στην Ευρώπη επικράτησαν θετικά πρόσημα και ο δείκτης FTSE έκλεισε οριακά υψηλότερα στις 3.988,99 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 1,47% στις 4.557 μονάδες, ενώ ο CAC 0,88% στις 3.000,22 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v