Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi και Ομπάμα εκτόξευσαν τη Wall Street

Η Citigroup (+56,50%) και η ανακοίνωση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Ομπάμα οδήγησαν σε νέο ράλι τη Wall Street.  Άνοδος 397 μονάδων για Dow. Εντυπωσιακά κέρδη στις ευρωαγορές.

Με θεαματικά κέρδη έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η Wall Street, ωθούμενη από τις θετικές εξελίξεις με τη Citigroup, η οποία ήρθε σε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για λήψη πακέτου βοηθείας συνολικού ύψους 326 δισ. δολαρίων, ώστε να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση.

Συγκεκριμένα, το πλάνο προβλέπει παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους 306 δισ. δολαρίων για "τοξικά" προϊόντα του χρηματοοικονομικού κολοσσού, όπως στεγαστικά δάνεια, αλλά και ενίσχυση της ρευστότητάς του με 20 δισ. δολάρια, τα οποία θα αντληθούν από το πακέτο των 700 δισ. Ως αντάλλαγμα το αμερικανικό κράτος θα λάβει προνομιούχες μετοχές με μερισματική απόδοση 8%.

Εν τω μεταξύ αισιοδοξία μετέδωσε στην αγορά η ανακοίνωση του οικονομικού επιτελείου της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Obama, και ειδικότερα του ονόματος του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Tim Geithner ο οποίος, ως πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, είχε πρωτοστατήσει στην επιχείρηση διάσωσης της Bear Stearns και της AIG από τη χρεοκοπία.

Παράλληλα, ο απερχόμενος Πρόεδρος Bush δήλωσε έτοιμος να προβεί σε νέες κινήσεις στήριξης, αντίστοιχες με αυτή στη Citigroup, αν κριθεί απαραίτητο, και τόνισε ότι θα συνεργαστεί στενά με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο κ. Obama για να προωθήσουν μαζί περαιτέρω μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στην αμερικανική αγορά δεν στάθηκε ικανή να το επισκιάσει η ανακοίνωση για τις κατώτερες των προβλέψεων μεταπωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο, οι οποίες παρουσίασαν πτώση 3,1%.

Μεγάλη κερδισμένη της σημερινής συνεδρίασης ήταν η Citigroup η οποία, παρότι είδε τη μετοχή της να απαξιώνεται περίπου κατά 60% την προηγούμενη εβδομάδα, κατέγραψε θεαματικά κέρδη 56,50%, παρασέρνοντας σε ράλι ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.

Ενδεικτικά, η Merrill Lynch κατέγραψε κέρδη της τάξης του 34%, ενώ η Goldman Sachs σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη του 26%.

Ακολούθησαν σε κέρδη οι εταιρίες τεχνολογίας, με τη Microsoft να καταγράφει κέρδη της τάξης του 5% και την Apple να ενισχύεται 12,50%.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 4,93% στις 8.443,39 μονάδες, καταγράφοντας θεαματική άνοδο 397 μονάδων. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 6,33% στις 1.472,02 μονάδες, ενώ και ο S&P 500 ακολούθησε το ράλι κλείνοντας με κέρδη 6,47% στις 851,81 μονάδες.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι στο NYSE η αναλογία ανοδικών - πτωτικών τίτλων ήταν περίπου 7 προς 1, ενώ στον Nasdaq ήταν 5 προς 2.

Λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης το δικαίωμα της 3Ε ενισχυόταν κατά 9,88% στα 14,80 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της ΕΤΕ σημείωνε άνοδο 13,64% στα 3,75 δολάρια και το δικαίωμα του ΟΤΕ κατέγραφε κέρδη 6,74% στα 7,13 δολάρια.

Η εκτόξευση των χρηματιστηρίων ώθησε σε μεγάλα κέρδη 9,2% και το πετρέλαιο, που έκλεισε στα 54,50 δολάρια το βαρέλι.

Το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις ΗΠΑ διέσχισε τον Ατλαντικό και ώθησε σε ράλι ανόδου και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που κατέγραψε τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη στην ιστορία του, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 9,84% κλείνοντας στις 4.152,96 μονάδες. Ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κατέγραψε υψηλά κέρδη 10,34% στις 4.554,33 μονάδες, ενώ τον ακολούθησε ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 10,09% στις 3.172,11 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v