Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 1,4% για το χρυσό

Ιδιαίτερα ”θερμή” ήταν η αγορά των πολύτιμων μετάλλων. Τα προθεσμιακά συμβόλαια πάνω στο χρυσό, παράδοσης Απριλίου, διέσπασαν τη ζώνη αντίστασης των 560/562 δολαρίων ανά ουγκιά που επιτάχυνε την κίνηση των τιμών προς τα 564,5 δολ. (+1,4%). Κέρδη 0,67% κράτησε τελικά το αργό, στα 61,41 δολ. το βαρέλι.

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Ιδιαίτερα ”θερμή” ήταν η αγορά των πολύτιμων μετάλλων στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδος και τελευταία για το μήνα Φεβρουάριο.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια πάνω στο χρυσό, παράδοσης Απριλίου, διέσπασαν τη ζώνη αντίστασης των 560/562 δολαρίων ανά ουγκιά (άνω όριο του trading range που... ταλαιπωρούσε την αγορά το τελευταίο δεκαήμερο), γεγονός που επιτάχυνε την κίνηση των τιμών προς τα 564,5 δολ., με ποσοστό μεταβολής +1,4%.

Σε ανοδική τροχιά ακολούθησε καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και το ασήμι, με τη λήξη του Μαρτίου να διαπραγματεύεται μέχρι και τα 9,756 δολ./ουγκιά και το συμβόλαιο του Μαίου (που από 1ης Μαρτίου θεωρείται πλέον ως το front-month contract) να ισορροπεί αργά το βράδυ στα 9,78 δολ. με ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 9,847 δολάρια η ουγκιά.

Έντονα ανοδικό και το παλλάδιο, με το συμβόλαιο του Ιουνίου να κάνει settlement στα 293,80 δολάρια/ουγκιά, κερδίζοντας 8,30 δολ. ή ποσοστό της τάξεως του 2,9%.

Στο μέτωπο του πετρελαϊκού μπλοκ, κέρδη της τάξεως του 0,67% κράτησε τελικά το αργό, με το συμβόλαιο του Απριλίου (Nymex WTI Crude, Light Sweet) να διαμορφώνεται στα 61,41 δολ. το βαρέλι.

Αξιοσημείωτη η πολύ βίαια παλινδρόμηση -μισή ώρα πριν το κλείσιμο του floor- από το επίπεδο των 61,50 στο 60,85 δολ. και αντιστρόφως, ένδειξη της νευρικότητας που διακατέχει τους traders της αγοράς ενέργειας.

Στα προϊόντα του αργού τώρα, κέρδη της τάξεως του 1,75% κατέγραψε το πετρέλαιο θέρμανσης (παράδοση Μαρτίου), κλείνοντας στα 171,20 cents/γαλόνι, ενώ κατά 2,5% περίπου ”κάλπασε” η τιμή της βενζίνης, διαμορφούμενη στα 157 cents/γαλόνι (συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου).

Αντίθετα από το ”συν” που ήταν το πρόσημο της ημέρας για σύσσωμο το oil complex, στο ”κόκκινο” παρέμεινε για μία ακόμη φορά το φυσικό αέριο, με τα συμβόλαια λήξεως Μαρτίου να υποχωρούν σε ποσοστό -1,10%, στα 6,714 δολ./MMBtu.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v