Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερήσια κέρδη 3,91% για το πετρέλαιο

Η λήξη του Απριλίου στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης ”χτύπησε” και τα 63,25 δολάρια το βαρέλι για να κάνει τελευταία πράξη στα 62,80 δολάρια και settlement στα 62,91 δολάρια/βαρέλι, κερδίζοντας σε μία μόνο συνεδρίαση ποσοστό της τάξεως του 3,91%.

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, heavy trading και πάντως για ...πολύ γερά νεύρα ήταν η τελευταία της εβδομάδος για την αγορά ενέργειας. Το σύνολο του πετρελαϊκού complex κινήθηκε έντονα ανοδικά με αιχμή του δόρατος τα συμβόλαια του αργού.

Η λήξη του Απριλίου στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης ”χτύπησε” και τα 63,25 δολάρια το βαρέλι (!) για να κάνει τελευταία πράξη στα 62,80 δολάρια και settlement στα 62,91 δολάρια/βαρέλι, κερδίζοντας σε μία μόνο συνεδρίαση ποσοστό της τάξεως του 3,91%.

Αιτία, οι εκρήξεις βομβών και οι πυροβολισμοί που σημειώθηκαν στις εγκαταστάσεις Abqaiq στη Σαουδική Αραβία, από όπου περνάει ποσοστό περίπου 7% της παγκόσμιας παραγωγής, επεισόδια που ήρθαν να αυξήσουν και πάλι το γεωπολιτικό risk premium που ενσωματώνει η αγορά στην τιμή του μαύρου χρυσού.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το σύνηθες short covering ενόψει του Σαββατοκύριακου, το ράλι των τιμών στο oil complex ήταν μάλλον δικαιολογημένο.

Στα προϊόντα του πετρελαίου τώρα, κέρδη της τάξεως του 3,86% κατέγραψε το πετρέλαιο θέρμανσης (παράδοση Μαρτίου), κλείνοντας την εβδομάδα στα 172,67 cents/γαλόνι, ενώ κατά 2,5% ενισχύθηκε η τιμή της βενζίνης, διαμορφούμενη στα 155,06 cents/γαλόνι (συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου).

Και ενώ οι bulls είχαν το πάνω χέρι στην κατακλείδα συνεδρίαση της εβδομάδος σε ότι αφορά το πετρέλαιο, η εικόνα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη στην αγορά του φυσικού αερίου.

Η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για τα συμβόλαια λήξεως Μαρτίου περιλάμβανε -ως συνήθως- εντυπωσιακές, ταχύτατες μεταβολές, με τα συμβόλαια να υποχωρούν από το υψηλό των 7,551 δολ./ MMBtu, στο ...ναδίρ των 6,90 δολαρίων, δίδοντας τελικά ως τελική τιμή παράδοσης τα 7,112 δολάρια (-4,64%). Το settlement για τη σειρά του Απριλίου ήταν στα 7,36 δολάρια (-2,43%).

Η ραγδαία άνοδος του πετρελαίου παρέσυρε και τα πολύτιμα μέταλλα, δεδομένης και της γεωπολιτικής χροιάς που ενείχε, με το χρυσό και το ασήμι να προσπαθούν να διαφύγουν από το ...κουραστικό trading range των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Το συμβόλαιο του χρυσού λήξεως Απριλίου ξεπέρασε την αντίσταση των 560 δολαρίων ανά ουγκιά, διαπραγματευόμενο αργά το βράδυ στα 561,5 δολάρια (+1,87%), ενώ υψηλότερα από τα 9.70 δολ. /ουγκιά ήταν την ίδια ώρα το συμβόλαιο του Μαρτίου στο ασήμι, κερδίζοντας ποσοστό της τάξεως του 2,5%.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v