Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερήσια κέρδη 2,76% για το brent

Η τιμή του πετρελαίου Brent, για το συμβόλαιο λήξεως Απριλίου, διαμορφώθηκε στα 61,54 δολάρια/βαρέλι, ”κερδίζοντας” για την ημέρα 1,65 δολάρια ή 2,76%. Εξάλλου, στα 555,84 δολάρια/ουγκιά διαμορφώθηκε η spot τιμή του χρυσού.

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Ανατροπή της πτωτικής τροχιάς των τιμών ενέργειας, η οποία έχει διαμορφωθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις, επεφύλασσε το ξεκίνημα της νέας εβδομάδος αποτέλεσμα των αναταραχών στην Νιγηρία, την μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της Αφρικανικής Ηπείρου.

Με τις Αμερικανικές αγορές να είναι κλειστές εξαιτίας του εορτασμού της President’s day, το ενδιαφέρον των επενδυτών μετατοπίστηκε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Οι επιθέσεις των Νιγηριανών ανταρτών, οι οποίες συνοδεύονται και με απαγωγές αλλοδαπών εργαζομένων, έχουν καταφέρει να περιορίσουν κατά 19% τα ημερήσια επίπεδα παραγωγής, φέρνοντας στο προσκήνιο ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα του OPEC να αντιδράσει σε πιθανή κλιμάκωση των επιθέσεων.

Επιπροσθέτως, το ανασφαλές κλίμα που διαμορφώνεται, συντηρείται και από πλήθος δηλώσεων αναλυτών της αγοράς ενέργειας, οι οποίοι θεωρούν την Νιγηρία ως τον κατ’ εξοχήν παράγοντα ρίσκου όσον αφορά την πορεία των τιμών, αφού οι επερχόμενες εκλογές στην χώρα θα έχουν ως αποτέλεσμα την συνέχιση, ίσως και με περισσότερη ένταση, των βιαιοπραγιών.

Η τιμή του πετρελαίου Brent, για το συμβόλαιο λήξεως Απριλίου, διαμορφώθηκε στα 61,54 δολάρια/βαρέλι, ”κερδίζοντας” για την ημέρα 1,65 δολάρια ή 2,76%.

Σε συνέχεια αφενός της ανόδου των τιμών ενέργειας, αφετέρου της υποχώρησης του Αμερικανικού δολαρίου, ανοδικά κινήθηκε και η τιμή του χρυσού στο Λονδίνο.

Στα 555,84 δολάρια/ουγκιά διαμορφώθηκε η spot τιμή στο κλείσιμο της ημέρας, ενώ νωρίτερα είχε αναρριχηθεί έως τα 556,85 δολάρια/ουγκιά, επίπεδο το οποίο αποτέλεσε και την υψηλότερη τιμή.

Αντίστοιχα κινήθηκε και η υπόλοιπη αγορά πολύτιμων μετάλλων, με το ασήμι να κλείνει 1,04% υψηλότερα στα 9,53 δολάρια/ουγκιά και το παλλάδιο στα 290,50δολάρια/ουγκιά (άνοδος 0,68%) – τιμές spot.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v