Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαίες απώλειες 5,7% για το πετρέλαιο

Το συμβόλαιο λήξεως Μαρτίου για το πετρέλαιο έκλεισε χαμηλότερα από την μεσοπρόθεσμη στήριξη των 62,00 δολαρίων, στα 61,84 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας ημερήσια υποχώρηση της τάξης του 1,25% με τις απώλειες να περιορίζονται προς το τέλος, ανακάμπτοντας από το χαμηλότερο επίπεδο των 61,20 δολαρίων/βαρέλι.

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Η μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών που χαρακτήρισε το σύνολο των προηγούμενων συνεδριάσεων, συνεχίστηκε και την τελευταία ημέρα της τρέχουσας εβδομάδος.

Το συμβόλαιο λήξεως Μαρτίου για το πετρέλαιο έκλεισε χαμηλότερα από την μεσοπρόθεσμη στήριξη των 62,00 δολαρίων, στα 61,84 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας ημερήσια υποχώρηση της τάξης του 1,25% με τις απώλειες να περιορίζονται προς το τέλος, ανακάμπτοντας από το χαμηλότερο επίπεδο των 61,20 δολαρίων/βαρέλι. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο το συμβόλαιο βρίσκεται χαμηλότερα 5,70%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στο ενεργειακό μπλοκ κατέγραψε το συμβόλαιο λήξεως Μαρτίου για το φυσικό αέριο, το οποίο ”τελείωσε” την εβδομάδα στα 7,31 δολάρια/MMBtu, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 2,18% για την ημέρα, ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο η πτώση των τιμών αγγίζει το εντυπωσιακό ποσοστό του 17%.

Αρωγό στην υποχώρηση των τιμών, μετά τα σχετικά καλύτερα εβδομαδιαία αποθέματα ενέργειας, αποτέλεσε η ανακοίνωση του International Energy Agency η οποία έκανε λόγο αφενός για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης στα 1,78 εκατ.βαρ./ημ αφετέρου όμως προέβλεψε ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και συνεπώς οι υπεραξίες που προκύπτουν, οδηγούν σε αύξηση των επενδύσεων κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η παγκόσμια παραγωγή να φτάσει να ”κερδίζει” 2,2 εκατ.βαρ./ημ.

Στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Bloomberg, το 43% των συμμετεχόντων (24 αναλυτές σε σύνολο 56) προβλέπουν εκ νέου υποχώρηση των τιμών για την ερχόμενη εβδομάδα, αφού αναγνωρίζουν ως μοναδικό αρνητικό παράγοντα τον γεωπολιτικό κίνδυνο, ο οποίος δείχνει να μειώνεται μετά την ύφεση στην κρίση των σχέσεων μεταξύ Δύσης – Ιράν.

Αξιοσημείωτο θεωρούμε το γεγονός ότι είναι η πρώτη δημοσκόπηση για το 2006, που η πλειοψηφία των συμμετεχόντων προβλέπει υποχώρηση των τιμών.

Υποχώρηση κατέγραψαν και οι τιμές στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, με το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου στο παλλάδιο, το οποίο έκλεισε στα 284,65 δολάρια/ουγκιά, να αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή του complex (ημερήσια υποχώρηση 19,8δολαρίων).

Το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου για το χρυσό υποχωρεί 14 δολάρια στα 553,8 δολάρια/ουγκιά, ενώ το συμβόλαιο Μαρτίου στο ασήμι διαπραγματεύεται 2,95% χαμηλότερα, στα 9,38 δολάρια/ουγκιά (23:00 ώρα Ελλάδος).

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v