Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση πετρελαίου μέχρι το επίπεδο των 63 δολαρίων

Τα κυριότερα προϊόντα που διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο ενέργειας Nymex κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, ως συνέχεια του μίνι sell off που είχε λάβει χώρα κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης της Δευτέρας. Το συμβόλαιο του αργού (WTI Crude) παράδοσης Μαρτίου άνοιξε στα 65,10 δολάρια για να καταλήξει να κάνει πράξη έως και στα 63 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%.

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο κόκκινο για το σύνολο των συμβολαίων του ενεργειακού μπλοκ.

Τα κυριότερα προϊόντα που διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο ενέργειας Nymex κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, ως συνέχεια του μίνι sell off που είχε λάβει χώρα κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης της Δευτέρας και είχε οδηγήσει τις τιμές να κλείσουν στα χαμηλά της ημέρας.

Μάλιστα, οι πιέσεις της πλευράς των πωλητών έβαιναν προοδευτικά αυξανόμενες κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις τιμές των συμβολαίων να κατρακυλούν σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα και να διαμορφώνονται στην εκπνοή του floor trading και πάλι πολύ κοντά στα χαμηλά της συνεδρίασης.

Το συμβόλαιο του αργού (WTI Crude) παράδοσης Μαρτίου άνοιξε στα 65,10 δολάρια για να καταλήξει να κάνει πράξη έως και στα 63 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%.

Σχεδόν ”4% μείον” ”έγραψε” το συμβόλαιο πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης λήξεως Μαρτίου, διολισθαίνοντας στα 169,18 cents το γαλόνι, ενώ μεγαλύτερη του 3% ήταν η πτώση για τη βενζίνη, με το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου να... σταματάει στο κλείσιμο του floor στα $159.25 το γαλόνι.

Αναλυτές αποδίδουν το sell off σε speculation της αγοράς για αύξηση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ το απόγευμα της Τετάρτης.

Όσο για το φυσικό αέριο, τα συμβόλαια λήξεως Μαρτίου έκλεισαν για δεύτερη ημέρα κάτω από το επίπεδο των 8 δολαρίων ανά MMBtu, στα 7,86 δολάρια, με πτώση της τάξεως του -1,7%.

Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στο energy complex, δραματική ήταν η εικόνα στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, με τις ρευστοποιήσεις long θέσεων να φέρνουν χρυσό και ασήμι στο -4% (!) και το παλλάδιο να χάνει περίπου 24 δολάρια από το κλείσιμο της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο λήξεως Απριλίου πάνω στο χρυσό γκρεμίστηκε στα 551 δολάρια η ουγκιά, ενώ το συμβόλαιο του Μαρτίου στο ασήμι έφθασε να διαπραγματεύεται αργά το βράδυ στα 9,34 δολάρια ανά ουγκιά.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v