Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες 2,85% για το πετρέλαιο

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το σύνολο των προϊόντων που απαρτίζουν το energy complex στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης. Η τιμή του αργού πετρελαίου ξεκίνησε από τα 62,50 δολάρια το βαρέλι, για να καταγράψει την τελευταία ώρα της συνεδρίασης χαμηλό ημέρας στα 60,52 δολ., κλείνοντας τελικά στα 60,95 δολάρια (-2,85%).

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το σύνολο των προϊόντων που απαρτίζουν το energy complex στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης, με το αργό πετρέλαιο να υποχωρεί μετά το τριήμερο ράλι που είχε ως αφορμή την επαναφόρτιση του γεωπολιτικού τοπίου μετά τα γεγονότα στη Νιγηρία και το δημιουργηθέν κενό στις εξαγωγές της πετρελαιοπαραγωγού αφρικανικής χώρας.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο λήξεως Απριλίου (WTI Crude, Light Sweet) ξεκίνησε από τα 62,50 δολάρια το βαρέλι, για να καταγράψει την τελευταία ώρα της συνεδρίασης στο floor το χαμηλό της ημέρας, στα 60,52 δολ., κλείνοντας τελικά στα 60,95 δολάρια (-2,85%).

Η οπισθοχώρηση της αγοράς ύστερα από τη βραχυπρόθεσμη ανοδική εκτόνωση των τελευταίων συνεδριάσεων αποδίδεται στην επικέντρωση των traders στα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα του πετρελαίου και των προϊόντων του, νούμερα τα οποία ανακοινώνονται σε εβδομαδιαία βάση από το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αργία της Δευτέρας για τον εορτασμό της Ημέρας του Προέδρου μετέθεσε για την Πέμπτη -κανονικά η ανακοίνωση πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη απόγευμα (17.30 ώρα Ελλάδος)- τα εν λόγω στοιχεία, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους traders να κατοχυρώσουν από σήμερα τα κέρδη τους από την πρόσφατη βραχυπρόθεσμη άνοδο των τιμών, μη ρισκάροντας ενδεχόμενη συνέχιση της τάσεως αύξησης των αποθεμάτων, η οποία έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις εκ μέρους των πωλητών στα συμβόλαια του φυσικού αερίου. Η λήξη του Μαρτίου ”έγραψε” πτώση της τάξεως του -5,83%, στα 7,28 δολάρια ανά MMBtu, ενώ η τιμή για τον Απρίλιο υποχώρησε στα 7,44 δολ./MMBtu (-5,91%).

Να σημειωθεί ότι αύριο είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για το mini συμβόλαιο πάνω στο φυσικό αέριο, παράδοσης Μαρτίου, γεγονός το οποίο συνοδεύεται συνήθως από αύξηση των διακυμάνσεων βαίνοντας προς την εκπνοή της τρέχουσας πρώτης σειράς.

Στα πολύτιμα μέταλλα τώρα, σε ήρεμους σχετικά τόνους κύλησε η συνεδρίαση, με την αγορά να συσσωρεύει στα παρόντα επίπεδα τιμών.

Το συμβόλαιο λήξεως Απριλίου πάνω στο χρυσό ισορροπούσε αργά το βράδυ στην περιοχή των 557 δολαρίων ανά ουγκιά, έχοντας νωρίτερα επιστρέψει από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 550 δολαρίων.

Οριακά θετικό ήταν και το ασήμι, με το συμβόλαιο του Μαρτίου να διαπραγματεύεται στα 9,56 δολάρια/ουγκιά. Τέλος, στα 287,15 δολάρια ανά ουγκιά υποχώρησε το Παλλάδιο (λήξη Μαρτίου), διαφοροποιούμενο αρνητικά από το σταθεροποιητικό κλίμα που επικράτησε στο υπόλοιπο μπλοκ.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v