Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στην αγορά ενέργειας λόγω αποθεμάτων

Μικτή ήταν η εικόνα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου Nymex της Νέας Υόρκης μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τα αποθέματα. Οι πιέσεις σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο κλιμακώθηκαν λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης και περιορίστηκαν προς το τέλος.

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Μικτή ήταν η εικόνα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου Nymex της Νέας Υόρκης μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τα αποθέματα του αργού, των προϊόντων αυτού, αλλά και του φυσικού αερίου, νούμερα τα οποία ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών νωρίτερα το απόγευμα (17.30 ώρα Ελλάδος).

Αρνητικοί πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ήταν τα συμβόλαια πάνω στο αργό πετρέλαιο (WTI Crude, Light Sweet) και στο φυσικό αέριο (η εικόνα πάντως αντιστράφηκε στο τελευταίο ημίωρο με τη λήξη των συμβολαίων του Μαρτίου στο mini συμβόλαιο του φυσικού αερίου), με τις πιέσεις να κλιμακώνονται λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης στο floor της Νέας Υόρκης και να περιορίζονται προς το τέλος.

Στον αντίποδα, με θετικό πρόσημο κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η τιμή της βενζίνης, επωφελούμενη από τη μικρότερη αύξηση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων της (+189 χιλιάδες βαρέλια, έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια).

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι πρόκειται για την όγδοη συνεχή άνοδο των εν λόγω αποθεμάτων, ωστόσο η σημαντική διαφοροποίηση από τις προβλέψεις ήταν αρκετή για να δώσει μία ”ανάσα” στην αγορά.

Στα υπόλοιπα στοιχεία από το Department of Energy, σχεδόν ”in line” ήταν τα νούμερα που αφορούν το αργό (αύξηση κατά 1,12 εκ. βαρέλια με τους αναλυτές να περιμένουν 1,2 εκ.), ενώ μειωμένα κατά 1,26 εκατομμύρια βαρέλια (από -1,5 εκ. που αναμενόταν) ήταν την εβδομάδα που πέρασε τα αποθέματα των προϊόντων διύλισης -η εν λόγω κατηγορία περιλαμβάνει ως γνωστόν και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Περνώντας πάλι στην εικόνα των συμβολαίων που αποτυπώνει το πώς εξέλαβαν οι traders τα παραπάνω δεδομένα, στα 60,54 δολ. έκλεισε τελικά το συμβόλαιο του αργού παράδοσης Απριλίου, επιστρέφοντας την... ύστατη ώρα από το χαμηλό των 59,70 δολαρίων το βαρέλι και γράφοντας τελικά ποσοστό απωλειών -0,77%.

Εντυπωσιακή ήταν για μία ακόμη φορά η εξέλιξη της συνεδρίασης στο φυσικό αέριο, με την προαναφερθείσα λήξη του μίνι συμβολαίου του Μαρτίου να προσφέρει ξεχωριστές συγκινήσεις, γράφοντας χαμηλό στα 6,955 δολ. και υψηλό ακριβώς πάνω στην εκπνοή, τα 7,445 δολ./MMBtu.

Κέρδη της τάξεως του 3% περίπου σημείωσε το συμβόλαιο της βενζίνης, παράδοσης Μαρτίου, κλείνοντας στα 151,60 cents/γαλόνι, ενώ κατά 0,64% ενισχύθηκε το πετρέλαιο θέρμανσης με τη λήξη του Μαρτίου να κάνει settlement στα 166,26 cents/γαλόνι.

Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, στο κάτω μέρος του trading range των τελευταίων συνεδριάσεων κινήθηκαν χρυσός και ασήμι, υποχωρώντας σε ποσοστό κατά τι μικρότερο του -1%, ενώ το πτωτικό κλίμα ακολούθησε και το παλλάδιο, κλείνοντας στα 285 δολ./ουγκιά (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο λήξεως Απριλίου πάνω στο χρυσό ισορροπούσε αργά το βράδυ στα 551,5 δολάρια η ουγκιά, ενώ στα 9,48 δολ/ουγκιά ήταν την ίδια ώρα το συμβόλαιο του Μαρτίου στο ασήμι.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v