Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικές τάσεις για το πετρέλαιο

Ημέρα ανακοινώσεως των στοιχείων για τα εβδομαδιαία αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ η Τετάρτη, με την αγορά να περιμένει... ως συνήθως να δοθεί κάποια κατεύθυνση. Κέρδη κοντά στο 1% κράτησε το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη. Χαμηλό στα 492,4 δολ./ουγκιά κατέγραψε ο χρυσός.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Ημέρα ανακοινώσεως των στοιχείων για τα εβδομαδιαία αποθέματα πετρελαίου από το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών η Τετάρτη, με την αγορά να περιμένει... ως συνήθως να δοθεί κάποια κατεύθυνση, ύστερα από την απαραίτητη ανάγνωση από τους traders των επιμέρους μεταβολών στα αποθέματα του αργού και των προϊόντων του.

Οι αριθμοί έδειξαν λοιπόν αύξηση των αποθεμάτων του αργού, κατά 1,3 εκ. βαρέλια, ενώ οι μέσες προβλέψεις των αναλυτών που παρακολουθούν το Department of Energy έκαναν λόγο για υποχώρηση κατά 1 εκ βαρέλια.

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα αναφορικά με τα αποθέματα βενζίνης, αλλά και την κατηγορία των distillate inventories (συμπεριλαμβάνει το πετρέλαιο θέρμανσης).

Συγκεκριμένα, τα πρώτα μειώθηκαν κατά 300 χιλ. βαρέλια, τη στιγμή που οι αναλυτές περίμεναν κατά μέσο όρο αύξηση της τάξεως των 950 χιλιάδων, ενώ τα δεύτερα (προϊόντα διύλισης) μειώθηκαν πέντε φορές παραπάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς (-2,8 εκ. αντί -500 χιλιάδων), γεγονός που έδωσε ώθηση στα συμβόλαια διαπραγμάτευσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης στο χρηματιστήριο Nymex - λήξη Ιανουαρίου στο +2,3%. Κέρδη κοντά στο 1% κράτησε στο τέλος το συμβόλαιο του αργού.

Στα μέταλλα τώρα, ενδιαφέρον είχε από τεχνικής πλευράς η καταγραφή χαμηλού στα συμβόλαια του χρυσού λήξεως Φεβρουαρίου, στα 492,4 δολάρια ανά ουγκιά και η εν συνεχεία επιστροφή στο ”flat”, δηλ. στα 497 δολάρια.

Στο υπόλοιπο μπλοκ, το ασήμι (λήξεως Μαρτίου) κέρδιζε αργά το απόγευμα 0,6% (8,44 δολ/ουγκιά), ενώ τα συμβόλαια στο παλλάδιο, παράδοσης Μαρτίου, ”έγραφαν” στο ηλεκτρονικό ταμπλό 250 δολ./ουγκιά.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v