Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στην πετρελαϊκή αγορά

Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις έκλεισε η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο ενέργειας της Νέας Υόρκης, με την αγορά να τηρεί στάση αναμονής. Τα βλέμματα των επενδυτών τράβηξαν τα πολύτιμα μέταλλα, με τις πιέσεις-ρευστοποιήσεις να είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις έκλεισε η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο ενέργειας της Νέας Υόρκης, με την αγορά να τηρεί στάση αναμονής και τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου πάνω στο αργό (Light, Sweet Crude) να... παραδίδουν τη σκυτάλη στον επόμενο μήνα διαπραγμάτευσης (Φεβρουάριος 2006).

Μικρές ήταν οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη Δευτέρα σε ολόκληρο το energy complex, με τα συμβόλαια του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου να κλείνουν με θετικό και αυτά της βενζίνης με αρνητικό πρόσημο.

Στον αντίποδα τώρα, τα βλέμματα των επενδυτών που παρακολουθούν τις αγορές των εμπορευμάτων τράβηξαν τα πολύτιμα μέταλλα, με τις πιέσεις-ρευστοποιήσεις να είναι ιδιαίτερα ισχυρές και μάλιστα να κλιμακώνονται, προϊούσης της συνεδρίασης.

Το ενδεχόμενο ”εξόδου” των κερδοσκοπικών funds, που κατέγραψαν σημαντικά κέρδη από το τελευταίο μεγάλο ανοδικό κύμα, ενόψει και του κλεισίματος του έτους, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, ”σπρώχνοντας” τις τιμές σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, ο χρυσός (λήξη Φεβρουαρίου) βρισκόταν αργά το βράδυ στα 496 δολ./ουγκιά (-2%), το ασήμι (λήξεως Μαρτίου) στα 8,35 δολ./ουγκιά (-3,3%), ενώ τα συμβόλαια στο παλλάδιο, παράδοσης Μαρτίου, διαπραγματεύονταν στο ηλεκτρονικό session στα 254 δολ./ουγκιά.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v