Προβληματισμός για τις εξαγωγές του Ιράκ

Οι κατηγορίες της Μόσχας προς βρετανούς και αμερικανούς ότι ”μπλοκάρουν” τις εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου, παρά τη χαλάρωση των κυρώσεων του ΟΗΕ, δεν επηρέασαν όσο αναμενόταν τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, οι οποίες καταγράφουν ελαφρά πτώση. Ανοδικά κινείται ο χρυσός.

Η Μόσχα κατηγορεί σήμερα την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ότι συστηματικά προκαλούν διαταραχές στις εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου, παρά τη χαλάρωση των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Βρετανοί και αμερικανοί αντιπρόσωποι στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ ήγειραν προσκόμματα στις εργασίες της για την καθιέρωση επαρκών τιμών για το ιρακινό πετρέλαιο, γεγονός που αποθάρρυνε τις ξένες εταιρείες να αγοράσουν πετρέλαιο από το Ιράκ, καθώς η τελική τιμή του θα διαμορφωνόταν μετά την παράδοση, εξηγεί το ανακοινωθέν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς το εν λόγω συμβάν δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, οι οποίες καταγράφουν ελαφρά πτωτικές τάσεις. Ειδικότερα, στο Λονδίνο η τιμή του Brent για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου διαμορφώνεται στα 24,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχωρεί κατά 0,20% και διαμορφώνεται στα 25,81 δολάρια το βαρέλι.

Στο μεταξύ η κάμψη του δολαρίου, οδηγεί σε άνοδο την τιμή του χρυσού η οποία διαπραγματεύεται στα 317,96 δολάρια η ουγκιά σημειώνοντας άνοδο 0,53%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v