Ανοδος πετρελαίου, αναμένονται τα αποθέματα ΗΠΑ

Αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι ανησυχίες για τη διαταραχή της προσφοράς επικεντρώνονται στις εξελίξεις γύρω από τη Yukos, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση της στάθμης των αμερικανικών αποθεμάτων, σήμερα. Ομαλοποιείται η παραγωγή Ιράκ και Νιγηρίας.

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι ανησυχίες για τη διαταραχή της προσφοράς επικεντρώνονται στις εξελίξεις γύρω από τη Yukos, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση της στάθμης των αμερικανικών αποθεμάτων, σήμερα.

Οι ανησυχίες για το Ιράκ και τη Νιγηρία περνούν στο περιθώριο, καθώς οι εξαγωγές από τον Περσικό Κόλπο βαίνουν ομαλά, ενώ στη Νιγηρία η Total κατέληξε σε συμφωνία με τους εργαζόμενους που είχαν προχωρήσει σε στάσεις εργασίας και ξανάρχισε την παραγωγή.

Το πρόβλημα τώρα επικεντρώνεται στη μεγαλύτερη εταιρία εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, τη Yukos, η οποία αντιμετωπίζει ένα ογκώδες φορολογικό χρέος, το οποίο μπορεί να την οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Η παραγωγή α’ τριμήνου της Yukos ήταν 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, περισσότερα δηλαδή από τη συνολική παραγωγή της Λιβύης, που είναι η όγδοη παραγωγός του OPEC.

Το συμβόλαιο Αυγούστου του Brent κερδίζει στο Λονδίνο 0,61 δολ. στα 36,57 δολάρια, ενώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Νέας Υόρκης το αντίστοιχο συμβόλαιο για το ελαφρύ αργό ενισχύεται 0,69 δολ. στα 39,35 δολάρια.

Οι αγορές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα που θα ανακοινωθούν σήμερα. Η πλειονότητα των αναλυτών περιμένει ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 750.000 βαρέλια από αύξηση 304,9 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg, οκτώ αναλυτές περιμένουν αύξηση στη στάθμη των αποθεμάτων, πέντε περιμένουν πτώση και ένας αμετάβλητα αποθέματα.

Ανοδικές τάσεις διατηρούνται, παρά την ελαφρά ανάκαμψη του δολαρίου, στην αγορά του χρυσού. Το κίτρινο μέταλλο σταθεροποιείται πάνω από τα 402 δολάρια και κερδίζει στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου 0,15 δολ. στα 402,40 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v