Νέα άνοδος πετρελαίου λόγω Yukos και Ιράκ

Επιπλέον ανοδικές πιέσεις ασκούν στις τιμές του πετρελαίου οι εκρήξεις σε αγωγούς του Ιράκ και το νέο βήμα προς τη χρεοκοπία που έκανε ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Yukos. Το συμβόλαιο Αυγούστου του Brent ενισχύεται κατά 1%, στα 36,3 δολάρια.

Επιπλέον ανοδικές πιέσεις ασκούν στις τιμές του πετρελαίου οι εκρήξεις σε αγωγούς του Ιράκ και το νέο βήμα προς τη χρεοκοπία που έκανε ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Yukos.

Στο Λονδίνο το συμβόλαιο Αυγούστου του αργού Brent ενισχύεται 38 σεντς ή 1%, στα 36,3 δολάρια.

Οι ιρακινές εξαγωγές από τη Βασόρα, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας, μειώθηκαν κατά 37% μετά την, τρίτη σε δύο μήνες, επίθεση σε αγωγό στα νότια της χώρας. Υπήρξε και δεύτερη έκρηξη σε πετρελαιοπηγές στα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.

Πρόκειται για τις πρώτες επιθέσεις μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ και οι εξελίξεις διαψεύδουν τις ελπίδες ότι η αποχώρηση της αμερικανικής διοίκησης θα αποτρέψει τα σαμποτάζ στην ιρακινή πετρελαϊκή υποδομή.

Οι ανησυχίες για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Yukos, που μπορεί να υπονομεύσει τη ρωσική παραγωγή, συνέβαλαν στις ανοδικές τάσεις των τιμών.

Οι πιστώτριες τράπεζες έχουν προειδοποιήσει τη Yukos ότι θα την θεωρήσουν ανίκανη να αποπληρώσει δάνειο 1 δισ. δολ., μια κίνηση που ωθεί τον ρωσικό όμιλο πιο κοντά στην αναγκαστική διαχείριση.

Στις υπόλοιπες αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός ανακτά ανοδικές τάσεις και κινείται με κέρδη 2,4 δολαρίων στα 398,4 δολάρια, ενώ το επίκεντρο του ενδιαφέροντος περιστρέφεται στον χαλκό, ο οποίος κέρδισε την περασμένη εβδομάδα 1,1%, καθώς οι εργαζόμενοι στα ορυχεία της Χιλής απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v