Ημερήσια πτώση 2,7% για αργό στα $48.32 το βαρέλι

Αρνητική ήταν η εικόνα της Τετάρτης στο petroleum complex, με τα νούμερα για τα αμερικανικά αποθέματα ενέργειας να επιβεβαιώνουν την τάση που επικρατούσε ήδη από νωρίς το πρωί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡΒ


Αρνητική ήταν η εικόνα της Τετάρτης στο petroleum complex, με τα νούμερα για τα αμερικανικά αποθέματα ενέργειας να επιβεβαιώνουν την τάση που επικρατούσε ήδη από νωρίς το πρωί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, προ της ανακοινώσεως των εν λόγω στοιχείων από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα λοιπόν με το US DoE, για την εβδομάδα που τελείωσε στις 27 Μαρτίου τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2.8 εκατομμύρια βαρέλια, πολύ κοντά στις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 3 εκ. βαρέλια, ωστόσο η μεγάλη έκπληξη υπό την έννοια της σημαντικής διαφοροποίησης του πραγματικού από το αναμενόμενο ήρθε στα products:

Τα αποθέματα της βενζίνης εμφάνισαν σημαντική, απροσδόκητη αύξηση κατά 2.2 εκ. βαρέλια, με την αγορά να περιμένει μείωση κατά 1.5 εκατομμύρια, ενώ και τα αποθέματα των διυλισμένων προϊόντων (συμπεριλαμβανόμενου του πετρελαίου θέρμανσης) αυξήθηκαν κατά 221 χιλιάδες βαρέλια, κόντρα στις μέσες προβλέψεις των διεθνών αναλυτών ενέργειας που έκαναν λόγο για μείωση κατά 1.1 εκ. βαρέλια. Εξάλλου, η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων μειώθηκε κατά 0.28%.

Στην εκπνοή της συνεδρίασης στο Nymex, το light crude oil (συμβόλαιο Μαίου) διαπραγματευόταν στα $48.32 το βαρέλι με απώλειες της τάξεως του 2.7%, σε απόσταση πάντως από το χαμηλό ημέρας στα $47.26, ενώ στα προϊόντα, η τιμή της βενζίνης (RBOB Gasoline, σειρά Μαίου) υπέστη τις μεγαλύτερες συγκριτικά πιέσεις λόγω των αποθεμάτων και διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα $136.75 cents το γαλόνι (-3.8%), με το πετρέλαιο θέρμανσης (heating oil, παράδοση Μαίου) στα $134.60 cents το γαλόνι, με ημερήσιες απώλειες της τάξεως του 1.6%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, εξάλλου, η εικόνα ήταν εν γένει σταθεροποιητική στα πλαίσια της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Ειδικότερα, ο χρυσός (συμβόλαιο Ιουνίου) έκλεισε στα 927.7 $/oz, οριακά ενισχυμένος κατά σχεδόν 3 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το ασήμι (συμβόλαιο Μαίου) έκλεισε στα 12.975 $/oz, πρακτικά αμετάβλητο.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v