Στα υψηλά 7,5 ετών ο χρυσός ”χάρη” στο δολάριο

Η εξασθένηση του δολαρίου, λόγω των σεναρίων περί νέων τρομοκρατικών κτυπημάτων στις ΗΠΑ από την Αλ Κάιντα έχει ευνοήσει σημαντικά τον χρυσό, με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 1996. Στα κέρδη ”ακολουθούν” ευρώ και γεν. Πιέσεις δέχεται το πετρέλαιο.

Στα υψηλότερα επίπεδα των επτάμιση τελευταίων ετών έχει εκτιναχθεί η τιμή του χρυσού, ”εκμεταλλευόμενη” την αδυναμία του δολαρίου.

Αυτή την ώρα η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώνεται στα 396,7 δολ., ενισχυμένη κατά 2,15 δολ.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων η τιμή έχει σημειώσει κέρδη της τάξεως των 7,5 δολ., ενώ τα futures χθες ξεπέρασαν τα 397 δολ. η ουγκιά. Κρίσιμο, όπως τουλάχιστον εκτιμούν αναλυτές. θεωρείται πλέον το επίπεδο των 400 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος οι νέες ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τον αρνητικό αντίκτυπο που ασκούν στο δολάριο τα σενάρια περί νέων τρομοκρατικών επιθέσεων από την Αλ Κάιντα, έχουν οδηγήσει το ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα, φτάνοντας στα 1,1693 δολ.

Τόσο η οικονομία της Γερμανίας όσο και της Γαλλίας παρουσίασαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο γ΄ τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας έτσι (προς το παρόν τουλάχιστον, όπως επισημαίνουν οι ειδήμονες) και την ”έξοδό” τους από την ύφεση των 2-3 προηγούμενων τριμήνων.

Η ισοτιμία δολαρίου/γεν κινείται στην περιοχή των 108,31. Για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Νοεμβρίου ας επισημανθεί ότι ξένοι θεσμικοί κυρίως επενδυτές αγόρασαν ιαπωνικές μετοχές συνολικής αξίας 1,95 δισ. δολ. και πούλησαν ιαπωνικά κρατικά ομόλογα ύψους 3,6 δισ. δολ.

Στην αγορά του πετρελαίου η τιμή του ”μαύρου χρυσού” διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 29,02 δολ. υποχωρώντας κατά 1% περίπου. Σήμερα θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Αναλυτές ήδη προεξοφλούν οριακή ενίσχυση των αποθεμάτων. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν παράλληλα ότι ο πραγματικός αντίκτυπος από ένα νέο πιθανό κτύπημα της Αλ Κάιντα στη Μέση Ανατολή δεν έχει αξιολογηθεί σωστά από τον κόσμο, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου θα είναι δραματικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v