Γερμανία: Στο 0,2% οι ρυθμοί του ΑΕΠ στο γ΄ 3μηνο

Στο 0,2% ανήλθαν οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ της Γερμανίας στο γ΄ τρίμηνο, Έτσι, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κατόρθωσε να ξεφύγει από την ύφεση, ”χάρη” στην αύξηση των εγχώριων εξαγωγών και στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Γερμανία: Στο 0,2% οι ρυθμοί του ΑΕΠ στο γ΄  3μηνο
Απομακρύνθηκε τελικώς η γερμανική οικονομία από την ύφεση, όπως τουλάχιστον έδειξαν τα στοιχεία για τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου που ήταν θετικά.

Η αύξηση των εγχώριων εξαγωγών, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, συνέβαλαν στη διαμόρφωση των ρυθμών ανάπτυξης στο γ΄ τρίμηνο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης στο 0,2%, έναντι αρνητικών ρυθμών κατά 0,2% στο β΄ τρίμηνο. Ας σημειωθεί ότι από το δ΄ τρίμηνο του 2002 η γερμανική οικονομία σημείωνε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, οι ρυθμοί έχουν συρρικνωθεί κατά 0,2%. Όπως επισημαίνουν αναλυτές της HSBC, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την εγχώρια ζήτηση η οποία υποχώρησε.

Αργότερα θα έρθει στο φως της δημοσιότητας η μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, όπου εκεί οι επενδυτές θα μπορέσουν να αντλήσουν περισσότερες ενδείξεις τόσο για τη γερμανική οικονομία όσο και γι’ αυτή της Ευρωζώνης συνολικά.

Σήμερα, πάντως, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Matti Vanhala, επισήμανε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης το 2004 θα είναι ”ήπια”, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v