Κέρδη για πετρέλαιο-δολάριο, πτώση για χρυσό

Σε μίνι ράλι έχει επιδοθεί η τιμή του πετρελαίου στο Λονδίνο, μετά τις νύξεις του επικεφαλής του ΟΠΕΚ ότι ο οργανισμός θα μειώσει την παραγωγή του. Κέρδη σημειώνει το δολάριο έναντι του ευρώ, αλλά και του γεν, πιέσεις δέχεται ο χρυσός.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα συμβόλαια πετρελαίου τύπου Brent στο Λονδίνο, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΠΕΚ, Abdulah al-Attiyah, ότι στην περίπτωση που τα αποθέματα αργού συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε ο οργανισμός θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του.

Οι νύξεις του κ. al-Attiyah έρχονται έναν περίπου μήνα πριν από τη Σύνοδο των μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όποτε και θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα της παραγωγής.

Πέραν όμως από τις δηλώσεις του επικεφαλής του οργανισμού, η τιμή του αργού βρήκε πεδίο από την Παρασκευή να ενισχυθεί, μετά από 5 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, στα πρόσφατα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ, οι οποίοι εκτινάχθηκαν στο 7,2% στο γ΄ τρίμηνο. Αν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύσσεται με τέτοιους ρυθμούς, αυτό σημαίνει ότι ο Αμερικανός καταναλωτής μπορεί να αντέξει κι ένα υψηλότερο ενεργειακό κόστος, εκτιμούν αναλυτές.

Η τιμή του Brent ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 1,61% στα 28,77 δολ. το βαρέλι. Στην αγορά του χρυσού, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρεί κατά 1,55 δολ., αγγίζοντας τα 383,5 δολ. η ουγκιά, καθώς επηρεάζεται αρνητικά από την ανοδική κίνηση του δολαρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, πιέσεις δέχεται η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, κινούμενη στην περιοχή των 1,1577. Το δολάριο έλαβε ώθηση λόγω των ενθαρρυντικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ την Παρασκευή. Θετικά ήταν σήμερα τα στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο στην Ευρωζώνη, τα οποία όμως δεν μπόρεσαν να ωθήσουν το ευρώ πάνω από τα 1,16 δολ.

Δυναμική ήταν η ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του γεν, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 110,47. Ο ανεξάρτητος οίκος ανάλυσης JCF θεωρεί πάντως ότι η τάση του δολαρίου βραχυπρόθεσμα θα είναι ανοδική, καθώς θα ευνοηθεί από τα πολύ καλά μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, ενώ η μακροπρόθεσμη του θα είναι πτωτική.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπ. Οικονομικών της Ιαπωνίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε πωλήσεις 2,72 τρισ. γεν κατά την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου-29 Οκτωβρίου, προκειμένου να αναχαιτίσει την ανοδική πορεία του εγχωρίου νομίσματος.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει προς τα επάνω την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας, λόγω της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις στο γεν.

Στο μεταξύ, ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ, Wim Duisenberg, υποστήριξε ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική που υιοθετείται από τη Fed εγκυμονεί κινδύνους για την πορεία ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Τα χαμηλά επιτόκια άλλωστε ενθάρρυναν τον κόσμο να δανείζεται περισσότερο, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή για την οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v