Χρυσός: Σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά 7ετίας

Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από αμερικανικά κυρίως funds έχει εκτινάξει και πάλι την τιμή του χρυσού στο υψηλότερο επίπεδο των 7 τελευταίων ετών. Στα υψηλότερα επίπεδα των 23 τελευταίων ετών παραμένει η πλατίνα.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χρυσός, με αποτέλεσμα η τιμή του να εκτιναχθεί πάνω από τα 390 δολάρια η ουγκιά, φτάνοντας στα 390,7 (+4,1 δολ). Το αποτέλεσμα ήταν να πλησιάσει και πάλι το υψηλότερο επίπεδο των 7 τελευταίων ετών που προσέγγισε πριν από έναν μήνα, των 393 δολαρίων.

Στην πραγματικότητα οι traders, και δη πολλά αμερικανικά funds, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, εκτιμάται ότι θέλουν να ”εκμεταλλευτούν” μια πιθανή άνοδο του χρυσού πάνω από το κρίσιμο όριο των 393 δολαρίων, επίπεδο που αν ξεπεραστεί με δυναμισμό, θα σηματοδοτήσει περαιτέρω κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο.

Αφορμή επίσης για τοποθετήσεις έδωσε και η πρόσφατη υποχώρηση της τιμής του χρυσού στα 380,1 δολ., καθιστώντας έτσι ελκυστικό το κίτρινο μέταλλο.

Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μείωσε κατά 50% τα αποθέματα χρυσού της, με αποτέλεσμα η αξία τους να ανέλθει στα 166 εκατ. dirhams τον Ιούνιο από 333 εκατ. τον Μάιο.

Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του χρυσού θα καταγράψει αργότερα το δολάριο. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Banca del Gottardo, ο χρυσός με το αμερικανικό νόμισμα έχουν αρνητική συσχέτιση κατά 85%.

Η κίνηση του δολαρίου θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και από τα στοιχεία για τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο γ΄ τρίμηνο, αλλά και από τα μεγέθη για τις νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας της προηγούμενης εβδομάδος.

Αυτή την ώρα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,1714, παρ’ όλο που νωρίτερα παρέμεινε για αρκετή ώρα κάτω από το όριο των 1,17 δολ.

Η ισοτιμία δολαρίου-γεν κινείται στην περιοχή των 108,08 γεν, κοντά στα χαμηλά τριετίας. Οι παράγοντες των αγορών θα παρακολουθήσουν αργότερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, John Snow, σχετικά με τη συναλλαγματική πολιτική και δη την ανάγκη η Κίνα να απελευθερώσει τις αγορές της.

Στις υπόλοιπες αγορές, η πλατίνα παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των 23 τελευταίων ετών, στην περιοχή των 758 δολαρίων η ουγκιά. Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να κινείται πτωτικά, υποχωρώντας κατά 44 σεντς στα 27,77 δολ. το βαρέλι, με αφορμή την ενίσχυση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v