Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό ρεκόρ 5μήνου για πετρέλαιο

Η έντονη φημολογία για επικείμενη στρατιωτική σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ – Ιράκ, που επικρατεί από χθες στις διεθνείς αγορές, ωθεί το πρωί της Πέμπτης την τιμή του αργού πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου πενταμήνου (23,64 δολάρια ανά βαρέλι).

Ανοδικό ρεκόρ πενταμήνου, στα 23,64 δολάρια κατέγραψε το πρωί της Πέμπτης η τιμή του αργού πετρελαίου ΝΥΜΕΧ, απόρροια της έντονης φημολογίας για επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, ενώ και η τιμή του brend διαπραγματεύεται σε υψηλά επίπεδα.

Το ΝΥΜΕΧ κινήθηκε το πρωί της Πέμπτης έντονα ανοδικά προσεγγίζοντας ακόμη και τα 23,87 δολάρια ανά βαρέλι, για να κλείσει τελικώς στα 23,64 δολάρια, την υψηλότερη δηλαδή τιμή από τα μέσα Οκτωβρίου του 2001. Με τον ίδιο ρυθμό διαπραγματεύεται και το brend στην αγορά του Λονδίνου, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξεως του 0,28% με την τιμή του να κυμαίνεται στα 23,00 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εν λόγω πορεία θα συνεχιστεί, καθώς έντονη είναι πλέον η ανησυχία, οι φήμες να γίνουν πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό ενισχύεται και από την είδηση ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν αναμένεται να συναντήσει σήμερα τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να επισκεφτούν το Ιράκ παρατηρητές του Οργανισμού.

Όσον αφορά στην αγορά μετάλλων, ο χρυσός παρασυρόμενος από τη χθεσινή άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων, καταγράφει καθοδική πορεία της τάξεως του 1,25%, υποχωρώντας στα 292,25 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v