Νέα άνοδος για τις τιμές του πετρελαίου

Η ιρακινή αντίσταση στις αμερικανικές δυνάμεις αλλά και οι ταραχές στη Νιγηρία ανακόπτουν την πτώση του πετρελαίου. Οι τιμές του αργού κινούνται ανοδικά, ενώ οι συναλλασσόμενοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέσα στη βδομάδα, ενώ θα υπάρχουν και προβλήματα στη Νιγηρία, εξελίξεις οι οποίες βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν σημαντικά τα θεμελιώδη του πετρελαίου, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς. Και σήμερα οι τιμές του αργού κινούνται ανοδικά, ενώ οι συναλλασσόμενοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι οι ιρακινές εξαγωγές πετρελαίου έχουν διακοπεί εδώ και μια εβδομάδα λόγω της αμερικανικής επίθεσης για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν στις τελευταίες οκτώ από τις εννιά συνεδριάσεις από την προσδοκία ταχείας λήξης του πολέμου. Παράλληλα, στη Νιγηρία, οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών και φυλετικών ομάδων ανάγκασαν τον όμιλο Royal Dutch/Shell και άλλες εταιρίες να σταματήσουν την παραγωγή σχεδόν του ενός τρίτου της μεγαλύτερης παραγωγού της Αφρικής. Σημειώνεται ότι το Ιράκ και η Νιγηρία, τον περασμένο μήνα αντλούσαν και εξήγαγαν το 6% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Το αργό για παράδοση Μαίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αυξήθηκε κατά 2,7% στα 28,72 δολάρια το βαρέλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του αμερικανικού αργού έχουν πέσει 29% από το υψηλότερο δωδεκαμένου που ήταν 39,99 δολάρια στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά παραμένουν 13% πάνω από ένα χρόνο πριν. Το αργό brent για παράδοση Μαίου αυξήθηκε κατά 4,88% στα 26,42% δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο πετρελαίου στο Λονδίνο.

Το βαρύ πολεμικό κλίμα και η εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος ενισχύουν και την τιμή του χρυσού. Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται κατά 0,88% υψηλότερα στα 333 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v