Οι εξελίξεις στο Ιράκ ενισχύουν ευρώ, πετρέλαιο

Η αντίσταση που προβάλλουν οι Ιρακινοί σε συγκεκριμένα σημεία, οι επιφυλάξεις που εκφράζονται από Αμερικανούς αξιωματικούς για την εξέλιξη των επιχειρήσεων, αλλά και το ενδεχόμενο ενός ”παρατεταμένου” πολέμου στο Ιράκ, ενισχύουν ευρώ και πετρέλαιο.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις τιμές του μαύρου χρυσού, με αφορμή τις εξελίξεις στο Ιράκ, αλλά και τη Νιγηρία.

Πιο συγκεκριμένα, η αντίσταση που επιδεικνύουν οι Ιρακινοί σε συγκεκριμένες πόλεις και οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από στρατιωτικούς κύκλους αναφορικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ οδηγούν σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς.

Παράλληλα, οι ταραχές που δημιουργούνται στη Νιγηρία αναγκάζουν ορισμένες πετρελαικές εταιρίες να διακόψουν την παραγωγή τους, επιτείνοντας την έλλειψη προσφοράς.

Εξάλλου, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, αφού οι στρατιωτικές εξελίξεις στο Ιράκ και οι δηλώσεις Ράμσφελντ ότι ο πόλεμος ίσως να διαρκέσει και μήνες, δημιουργούν πιέσεις στο δολάριο.

Δεν αμφιβάλλουμε για το αποτέλεσμα του πολέμου, τονίζουν αναλυτές της αγοράς, απλώς δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το τίμημα και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί.

Αν οι επιχειρήσεις καθυστερήσουν, συνεχίζουν και ο αριθμός των θυμάτων ενισχύεται, τότε το δολάριο θα αντιμετωπίσει περαιτέρω πιέσεις.

Ένας γρήγορος πόλεμος αποτελεί το ευτυχέστερο σενάριο για τις αγορές, επισημαίνουν Ευρωπαίοι διαχειριστές.

Στον άξονα των 1,07 δολαρίων κινείται η σχέση ανταλλαγής ευρώ – δολαρίου, ενώ στα 119 γεν διαμορφώνεται η ισοτιμία γεν – δολαρίου.

Εξάλλου στα 128 γεν διαμορφώνεται η ισοτιμία ευρώ – γεν.

Σημειώνεται ότι στα 29 δολάρια ανά βαρέλι διαμορφώνεται η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη, ενώ στα 25 δολάρια ανά βαρέλι κινείται η τιμή του Brent.

Εξάλλου, στα 331 δολάρια ανά ουγκιά βρίσκεται η τιμή του χρυσού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v