Θετικά ερμηνεύουν τις εξελίξεις αργό και δολάριο

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές, καθώς η αγορά ερμηνεύει θετικά την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ενισχυμένο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται και το αμερικανικό νόμισμα τόσο έναντι του ευρώ όσο και του γεν.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές, καθώς η αγορά ερμηνεύει θετικά την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Νωρίτερα ωστόσο οι τιμές ενισχύονταν σημαντικά εξαιτίας των πυρκαγιών στις πετρελαιοπηγές στην περιοχή Ρουμάϊλα. Αντίθετα το δολάριο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται ενισχυμένο τόσο έναντι του ευρώ όσο και του γεν.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το επίπεδο των 1,0578 δολαρίων, με τους συναλλασσομένους να ”ποντάρουν” στο αισιόδοξο σενάριο, που θέλει τις επιχείρήσεις να είναι και αποτελεσματικές και σύντομες. Ωστόσο, η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ ενδέχεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και να αποδειχθεί περισσότερο δύσκολος από ό,τι αρχικά αναμένετο, εξακολουθεί να αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες το δολάριο έχει ενισχυθεί 3,4% έναντι του ευρώ.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν, ότι ο πόλεμος με το Ιράκ δεν θα φέρει αναγκαστικά και μια οικονομική ”έκρηξη”. Το κόστος του πολέμου εκτιμούν ότι θα είναι αστρονομικό, και τόσο η ανάπτυξη των στρατευμάτων όσο και η ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Παράλληλα προειδοποιούν ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, σε περίπτωση που η Βαγδάτη πυρπολήσει τα κοιτάσματα του πετρελαίου της.

Αντίθετα το ”Economist Intelligence Unit”(EIU), ερευνητικό κέντρο της επιθεώρησης Economist, προβλέπει για το πετρέλαιο σημαντική πτώση, εάν και εφόσον όμως, καταστεί σαφές στην αγορά ότι ο Σαντάμ δεν θα είναι σε θέση να διαταράξει την παραγωγή αλλά και τη μεταφορά του στην περιοχή. Το EIU εκτιμά ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να υποχωρήσουν μέχρι και τα 20 δολάρια ανά βαρέλι.

Οσον αφορά τις τιμές, στο Λονδίνο η τιμή του brent σημειώνει πτώση 1,57% και διαμορφώνεται στα 25,10 δολάρια, ενώ στη Νέα Υόρκη το αργό για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, κινείται πτωτικά κατά 0,96% και διαπραγματεύεται στα 27,85 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίθετα, ελαφρά ενισχυμένη κατά 0,12% εμφανίζεται η τιμή του χρυσού η οποία διαπραγματεύεται στα 333, 40 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v