Υποχωρεί το πετρέλαιο (update)

Πτωτική τροχιά ακολουθεί το πετρέλαιο, υποχωρώντας κατά 4,5% περίπου στα 25 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από την έναρξη των βομβαρδισμών στη Βαγδάτη αλλά και την είδηση ότι φλέγονται πετρελαιοπηγές στα σύνορα του Ιράκ με το Κουβέιτ.

Σημαντική πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου ύστερα από την έναρξη των μαζικών βομβαρδισμών στη Βαγδάτη αλλά και την είδηση ότι φλέγονται πετρελαιοπηγές στα σύνορα του Ιράκ με το Κουβέιτ.

Όταν ανακοινώθηκε αρχικά η είδηση, οι τιμές του αργού κατέγραφαν ανοδική πορεία. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι τάσεις εξακολουθούν να μην είναι ενδεικτικές καθώς κάθε εξέλιξη που μεταδίδεται προκαλεί την αντίδραση των αγορών.

Θετικά σχολιάζεται από τις αγορές το γεγονόςο οτι τα δεξαμενόπλοια φόρτωναν σήμερα χωρίς προβλήματα πετρέλαιο από τα λιμάνια του Κόλπου, πλην του Ιράκ, παρά τη νυχτερινή επίθεση των Αμερικανών στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις μεγάλων ναυτιλιακών εταιριών, Σαουδική Αραβία, Ιράν και Κουβέιτ, που αποτελούν το βαρύ πυροβολικό του ΟΠΕΚ, αντλούσαν και έκαναν εξαγωγές πετρελαίου, σαν να ήταν μια μέρα ρουτίνας.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA) Κλοντ Μαντίλ, δήλωσε ότι δεν συντρέχει λόγος να αποδεσμεύσουν οι βιομηχανικές χώρες τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου τους. Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο ΟΠΕΚ είναι σε θέση να καλύψει οποιαδήποτε έλλειψη πετρελαίου από τις αγορές.

Οσον αφορά στις τιμές στο Λονδίνο η τιμή του brent υποχωρεί περί το 4,5%% και διαμορφώνεται στα 25,58 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου σημειώνει διαπραγματεύεται στα 28,12 δολάρια ανά βαρέλι.

Πτωτικά λόγω της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος κινείται και η τιμή του χρυσού. Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 333,46 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v