Η ΙΕΑ συμβάλλει στην περαιτέρω υποχώρηση του αργού

Υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κατά 3,9% μετά το τελεσίγραφο Μπους. Ετοιμη δηλώνει η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας, για δεύτερη φορά στην ιστορία της, να αποδεσμεύσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της.

Σε ποσοστό έως και 6,7% υποχώρησαν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές μετά το τελεσίγραφο του αμερικανού προέδρου Μπους στον ιρακινό ομόλογό του Σαντάμ Χουσέιν να εγκαταλείψει τη χώρα εντός σαρανταοκτώ ωρών.

Το τελεσίγραφο του αμερικανού προέδρου ξεκαθάρισε το τοπίο και ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ θα είναι σύντομες με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένη χρονικά και η διακοπή της προμήθευσης της αγοράς με πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή.

Οσον αφορά στις τιμές, στη Νέα Υόρκη το αργό για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου διαμορφώνεται στα 32,58 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 6,73%. Στο Λονδίνο η τιμή του brent διαπραγματεύεται στα 27,57 δολάρια υποχωρώντας κατά 6,48%.

Στο μεταξύ παρά το ότι οι διεθνείς αγορές προετοιμάστηκαν για την έλλειψη των εξαγωγών ιρακινού αργού μετά την εντολή του ΟΗΕ στους παρατηρητές του να εγκαταλείψουν τη Βαγδάτη, οι διαβεβαιώσεις από τη Σαουδική Αραβία και τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (IEA), καθώς και τα σχόλια του αμερικανού υπουργού Ενέργειας Σπένσερ Εϊμπραχαμ, ότι θα καλυφθεί η έλλειψη, διασκέδασαν τις ανησυχίες. Αξίζει να σημειωθεί οτι χθες ο επικεφαλής της IEA Κλοντ Μαντίλ διαβεβαίωσε ότι ο διεθνής οργανισμός -στον οποίο συμμετέχουν οι 26 καταναλώτριες ενέργειες χώρες του ΟΟΣΑ- ενδέχεται να ανατρέψει την απόφασή του για να αποδεσμεύσει ταχύτατα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου εάν αλλάξει η κατάσταση. Πρόκειται για δεύτερη φορά στην ιστορία που η IEA δηλώνει έτοιμη να αποδεσμεύσει τα φυλασσόμενα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της, γεγονός που κατά τους αναλυτές συνηγορεί υπέρ επικείμενης έναρξης των εχθροπραξιών.

Στην υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου συνέβαλαν και τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Σπένσερ Εϊμπραχαμ ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί το δικαίωμα να αποδεσμεύσει τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα (600 εκατομμύρια βαρέλια) ανεξάρτητα από την όποια απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας.

Ελαφρά άνοδο σημειώνει η τιμή του χρυσού παρά την βεβαιότητα του πολέμου. Αιτία, η προτίμηση των επενδυτών για αμερικανικά δολάρια. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 337,40 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v