Επικρατεί η πτώση στην αγορά του αργού

Πτώση εξακολουθούν να καταγράφουν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές, καθώς οι συναλλασσόμενοι φέρονται να αντιμετωπίζουν αισιόδοξα την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Ελαφρά άνοδος στην τιμή του χρυσού.

Πτώση εξακολουθούν να καταγράφουν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές, καθώς οι συναλλασσόμενοι φέρονται να αντιμετωπίζουν αισιόδοξα την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν σημαντικά σε περίπτωση που η Βαγδάτη πυρπολήσει τα κοιτάσματα του πετρελαίου της.

Στο μεταξύ το ερευνητικό κέντρο της επιθεώρησης Economist EIU, προβλέπει για το πετρέλαιο σημαντική πτώση, εάν και εφόσον όμως, καταστεί σαφές στην αγορά ότι ο Σαντάμ δεν θα είναι σε θέση να διαταράξει την παραγωγή αλλά και τη μεταφορά του στην περιοχή. Το EIU εκτιμά ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να υποχωρήσουν μέχρι και τα 20 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ ο αγωγός που προμηθεύει το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν στη Μεσόγειο με ιρακινό πετρέλαιο από το πεδίο άντλησης πλησίον της πόλης Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, εξακολουθεί να λειτουργεί και να μεταφέρει αργό αν και δεν υπάρχουν δεξαμενόπλοια για φόρτωση, ανέφεραν σήμερα στο Ρόιτερ τουρκικές πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός αυτός αποτελεί την μοναδική διέξοδο των εξαγωγών ιρακινού αργού προς την παγκόσμια ενεργειακή αγορά, μετά την αναστολή του προγράμματος του ΟΗΕ ”πετρέλαιο αντί τροφίμων”.

Οσον αφορά τις τιμές, στο Λονδίνο η τιμή του brent σημειώνει πτώση 2,16% και διαμορφώνεται στα 24,95 δολάρια, ενώ στη Νέα Υόρκη το αργό για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, κινείται πτωτικά κατά 1,39% και διαπραγματεύεται στα 27,73 δολάρια ανά βαρέλι. Ελαφρά πτώση 0,14% καταγράφει και η τιμή του χρυσού η οποία διαπραγματεύεται στα 332,55 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v