Σημαντική άνοδος της τιμής του αργού

Ανοδο καταγφράφουν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές, μιας και οι συναλλασσόμενοι δείχνουν πεποισμένοι ότι οδεύουμε σε ένα μακρόπνοο πόλεμο. Στην άνοδο των τιμών συμβάλλουν και οι συγκρούσεις στη Νιγηρία.

Οι τιμές στις διεθνείς αγορές εξακολουθούν να καταγράφουν άνοδο, μιας και είναι πεποίθηση της πλειονότητας των συναλλασσομένων ότι οδεύουμε προς ένα μακρόπνοο πόλεμο. Πιέσεις στην αγορά ασκούν και οι συγκρούσεις στη Νιγηρία.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Δέλτα του Νίγηρα έχουν στόχο την καταστολή των βίαιων εξεγέρσεων φυλών της περιοχής, έχουν κοστίσει την ζωή δεκάδων ανθρώπων, ενώ παράλληλα έχουν εξαναγκάσει τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις να διακόψουν το 40% της παραγωγής μαύρου χρυσού στην χώρα.

Οι μάχες πραγματοποιούνται κοντά στις πετρελαιοπηγές, οι οποίες αποτελούν τη βασική πηγή παραγωγής αργού της χώρας, η οποία ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι πετρελαϊκές πολυεθνικές έχουν εκκενώσει την χώρα και έχουν διακόψει πλήρως, πρακτικά, τις λειτουργίες των θυγατρικών τους στην εξαρτημένη από το πετρέλαιο χώρα. Η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην Νιγηρία, η αγγλο-ολλανδική Royal Dutch/Shell, μιμούμενη την Αμερικανική ChevronTexaco και την Γαλλική TotalFinaElf και έκλεισε όλες τις εγκαταστάσεις της στο δυτικό Δέλτα του Νίγηρα.

Οσον αφορά στις τιμές στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Μαϊου σημειώνει άνοδο κατά 2,98% και διαμορφώνεται στα 25,55 δολάρια, ενώ στο ΝΥΜΕΧ η τιμή του αμερικανικού αργού σημειώνει άνοδο 2,75% και διαμορφώνεται στα 28,74 δολάρια ανά βαρέλι.

Όπως τονίζουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, το Ιράκ εξακολουθεί έως σήμερα να στέλνει αργό πετρέλαιο στον τουρκικό λιμένα του Τσεϊχάν στη Μεσόγειο, ωστόσο εξηγούν οτι ακόμη κι αν επαναλειτουργήσει το λιμάνι Ουμ Κάσρ στο Ιράκ, αυτό δεν σημαίνει πως θα ξανανοίξει και το Μινα αλ Μπακρ, από το οποίο διοχετεύονται στην αγορά τα δύο τρίτα των ιρακινών εξαγωγών πετρελαίου. Εκτιμάται ότι η ροή πετρελαίου στο Τσεϊχάν έχει μειωθεί κατά 170,000 βαρέλια ημερησίως, 20% κάτω από τα επίπεδα της περασμένης εβδομάδος.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι κλυκλοι, εάν κάποιο δεξαμενόπλοιο δεν φορτώσει πετρέλαιο από το Τσεϊχάν εντός των επομένων ημερών, ο αγωγός θα σταματήσει τη λειτουργία του εξαιτίας έλειψης άλλων αποθηκετευτικών δεξαμενών.

Ανοδο καταγράφει και η τιμή του χρυσού, καθώς το δολάριο δεν φαίνεται να αντέχει στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 330,15 δολάρια ανά ουγκιά σημειώνοντας άνοδο 0,55%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v