Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στην αγορά πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,49% στα 48,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,26% στα 54,63 δολάρια. Σε υψηλά έτους ο χρυσός, σημαντική πτώση για χαλκό.

Μικτή εικόνα παρουσιάζει η αγορά του μαύρου χρυσού, καθώς η αμερικανική παραγωγή αργού χτυπήθηκε από τον τυφώνα Χάρβεϊ περισσότερο απ’ ό,τι υπολογιζόταν και ο ακόμη ισχυρότερος Ίρμα κατευθύνεται στη Φλόριντα και απειλεί με μεγαλύτερες αναταράξεις την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,49% στα 48,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,26% και διαπραγματεύεται στα 54,63 δολάρια.

«Η αμερικανική ποικιλία μπορεί να οδηγηθεί υψηλότερα καθώς οι καταιγίδες περιορίζουν την επεξεργασία αργού (…) οι αμερικανικές εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου δεν έχουν ανακάμψει πλήρως από τον τυφώνα Χάρβεϊ», τόνισε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγορών στο Forex.com.

«Τα περισσότερα διυλιστήρια τίθενται πάλι σε λειτουργία και αναμένουμε σχεδόν πλήρη αποκατάσταση από τα τέλη του μήνα», ανέφερε από την άλλη η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies.

Στο μεταξύ, εν αναμονή του Ίρμα, κλεισίματα λιμανιών και διυλιστηρίων κατά μήκος της Ακτής και σκληρές καιρικές συνθήκες στην Καραϊβική έχουν επίσης πλήξει τις θαλάσσιες αποστολές: «Οι εισαγωγές (πετρελαίου) στην αμερικανική Ακτή του Κόλπου υποχώρησαν σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από τη δεκαετία του 1990», διευκρίνισε η ANZ Bank.

«Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας δεν θα τα πάρουμε τις μετρητοίς, κακώς η υποβόσκουσα τάση θα επισκιαστεί από τις επιπτώσεις του τυφώνα», επεσήμανε ο William O'Loughlin, αναλυτής επενδύσεων στην Rivkin Securities.

Σημειώνεται πως, με την καταιγίδα Κάτια να αναμένεται να χτυπήσει τον Κόλπο του Μεξικού, υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις μεγάλοι ενεργοί τυφώνες στην περιοχή.

Σε υψηλά έτους έχει βρεθεί ο χρυσός, καθώς υποχωρεί το δολάριο και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα τονώνουν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,46% και διαπραγματεύεται στα 1.356,50 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι επίσης ενισχύεται, κατά 0,57% στα 18,22 δολάρια η ουγγιά. Σημαντική πτώση 1,62% καταγράφει ο χαλκός, άνοδοι για παλλάδιο και πλατίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v