Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε υψηλά έτους ο χρυσός

Ο χρυσός ενισχύεται 0,44% στα 1.336,30 δολάρια η ουγγιά. Ανακάμπτει και το πετρέλαιο με τις δύο ποικιλίες αναφοράς να κινούνται ανοδικά, αν και η βενζίνη υποχώρησε σε προ-τυφώνα επίπεδα.

Ανοδικά κινείται και σήμερα ο χρυσός και «γυροφέρνει» κοντά στα υψηλότερά του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, καθώς η τελευταία και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας στηρίζει τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,44% και διαπραγματεύεται στα 1.336,30 δολάρια η ουγγιά.

«Οι αγορές ασφαλών καταφυγίων έχει σταθεί αρκετά ισχυρή τις τελευταίες δύο μέρες, αλλά υπάρχει ακόμη κάποιο επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με το τι σημαίνει η κρίση με τη Βόρεια Κορέα για τις αγορές», τόνισε Daniel Hynes, αναλυτής στην ANZ Bank.

Τα χρηματιστήρια πιέζονται σήμερα μετά το χθεσινό παγκόσμιο selloff, στον απόηχο της πυρηνικής δοκιμής της Κυριακής, ενώ το δολάριο υποχώρησε έναντι του ιαπωνικού γεν και του ελβετικού φράγκου, εν μέσω ενδείξεων πως η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται για νέες δοκιμές πυραύλων.

«Οι τιμές του χρυσού συνεχίζουν να οδηγούνται από το Βορρά σήμερα το πρωί, κάτι που δείχνει πως η όρεξη για ρίσκα παραμένει υποτονική», τόνισε ο Barnabas Gan, αναλυτής στην OCBC.

«Οι ανησυχίες λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων πιθανότατα θα κυριαρχήσουν στο συναίσθημα όλη αυτή την εβδομάδα», εκτίμησε ο ειδικός.

Ανοδικά κινείται και το ασήμι, το οποίο ενισχύεται 0,58% στα 17,92 δολάρια η ουγγιά. Σχετικά αμετάβλητη παραμένει η τιμή της πλατίνας, στα 1.006,35 δολάριο η ουγγιά.

Ανακάμπτει και το πετρέλαιο καθώς τα αμερικανικά διυλιστήρια επιστρέφουν σε λειτουργία, ενώ και η βενζίνη βυθίστηκε στα προ-Χάρβι επίπεδά της.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,04% στα 47,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,29% στα 52,49 δολάρια.

Ξαναρχίζουν σταδιακά οι δραστηριότητες στα διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού. Την ίδια στιγμή, η επιστροφή πολλών -όχι όλων- των αμερικανικών διυλιστηρίων έδωσε τέλος στην άνοδο των τιμών της βενζίνης, καθώς υποχώρησαν οι αρχικοί φόβοι για σοβαρή έλλειψη καυσίμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v