Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 10 μηνών ο χρυσός λόγω Β. Κορέας

Ο χρυσός ενισχύεται 0,98% στα 1.343,50 δολάρια λόγω Βόρειας Κορέας, ΗΠΑ και Ρωσίας. Μικτή εικόνα στην αγορά πετρελαίου, καθώς το αμερικανικό αργό κινείται ανοδικά και το Brent υποχωρεί.

Οι τιμές έχουν αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν 10 μήνες, μετά την τελευταία και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα, που ώθησε τους επενδυτές προς ασφαλή καταφύγια.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται 0,98% και διαπραγματεύεται στα 1.343,50 δολάρια η ουγγιά.

«Αυτό που κυριαρχεί στην αγορά είναι στην πραγματικότητα οι γεωπολιτικές εντάσεις αυτή τη στιγμή, είτε στη Βόρεια Κορέα είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες», επιβεβαίωσε ο Mark To επικεφαλής έρευνας στην Wing Fung Financial Group στο Χονγκ Κονγκ.

Το ιαπωνικό γεν και τα κυβερνητικά ομόλογα επίσης κινούνται ανοδικά, καθώς η πυρηνική δοκιμή πυροδότησε αντανακλαστική μεταστροφή σε ασφαλή καταφύγια -αν και οι απώλειες στις μετοχές είναι μέτριες.

Προσθέτοντας στις εντάσεις, η Ρωσία καταδίκασε την Κυριακή το κλείσιμο τριών ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «κατάφορα εχθρική ενέργεια» που παραβίασε το διεθνές δίκαιο, και απαίτησε από την Ουάσινγκτον να ακυρώσει τη διαταγή.

«Το επίπεδο της στήριξης (για τον χρυσό) στα 1.300 δολάρια θα πρέπει να είναι σχετικά εύρωστο αυτή τη στιγμή και, λόγω της ανάγκης για αποφυγή ρίσκων, τα 1.375 δολάρια είναι πιθανά ως εύρος τιμής», τόνισε ο To.

«Άλλο ένα θετικό για τον χρυσό είναι ότι δεν βλέπουμε άμεση άνοδο στα επιτόκια και συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές εστιάζουν, παράλληλα, και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Οι αγορές δεν αναμένουν αλλαγές στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας αυτό το μήνα, αλλά η τράπεζα είναι πιθανό να ανακοινώσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμβουλεύτηκε το Reuters.

Το ασήμι επίσης ενισχύεται κατά 0,75%, στα 17,95 δολάρια η ουγγιά. Άνοδος 0,2% και 0,5% για πλατίνα και παλλάδιο.

Μικτή είναι η εικόνα στην αγορά πετρελαίου, καθώς ο τυφώνας Χάρβι και η πυρηνική δοκιμή έχουν προκαλέσει έντονη μεταβλητότητα.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,27% στα 47,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,74% στα 52,35 δολάρια.

Η πτώση του Brent οφείλεται κυρίως στη στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια.

Στο μεταξύ οι τιμές της βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησαν μετά το άλμα της περασμένης εβδομάδας, αφενός λόγω της απελευθέρωσης αποθεμάτων καυσίμων έκτακτης ανάγκης και αφετέρου λόγω ενδείξεων πως οι ζημιές από την τροπική καταιγίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι τόσο εκτεταμένες όσο υπαινίσσονταν οι αρχικοί φόβοι.

Στο μεταξύ, οι διυλιστήρια που χρησιμοποιούν αργό για την παραγωγή καυσίμου ξαναρχίζουν σταδιακά την παραγωγή, παράλληλα με την επαναλειτουργία αγωγών που μεταφέρουν προϊόντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v