Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,37% στα 48,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,79% στα 53,80 δολάρια. Σταθεροποιητικά κοντά σε υψηλά έτους κυμαίνεται ο χρυσός.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα ισχυρά περιθώρια στη διύλιση παγκοσμίως και η επαναλειτουργία των διυλιστηρίων της αμερικανικής Ακτής του Κόλπου προσφέρουν ένα πιο αισιόδοξο outlook, μετά τις απότομες βουτιές από τον τυφώνα Χάρβεϊ.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,37% στα 48,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,79% και διαπραγματεύεται στα 53,80 δολάρια.

«Ο τυφώνας Χάρβεϊ δημιούργησε απαισιοδοξία για το αργό και οι κερδοσκόποι υιοθέτησαν μαζικά θέσεις short στην αμερικανική ποικιλία, αλλά τώρα υπάρχει μια επιστροφή στις προ-Χάρβεϊ τοποθετήσεις. Τα ισχυρά περιθώρια βοηθούν στηρίζοντας το αργό (…) Τα καύσιμα είναι στο υψηλότερο επίπεδό τους για φέτος», τόνισε ο Olivier Jakob της συμβουλευτικής εταιρίας Petromatrix.

Η προσοχή έχει στραφεί και στον τυφώνα Ίρμα, κατηγορίας 5, ο οποίος κατευθύνεται ραγδαία προς την Καραϊβική και τη Φλόριντα και θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας άλλα διυλιστήρια στις εκεί περιοχές και να επιφέρει περισσότερες ελλείψεις σε καύσιμα.

Περίπου 250.000 βαρέλια καθημερινής παραγωγικής ικανότητας στη διύλιση, στη Δομινικανή Δημοκρατία και στην Κούβα, βρίσκονται στην πορεία που διαγράφει ο Ίρμα, όπως κατέδειξαν στοιχεία του Thomson Reuters Eikon.

Στο μεταξύ υπάρχει ακόμη μία τροπική καταιγίδα που ακολουθεί κατά πόδας τον Ίρμα στον Ατλαντικό, αλλά και άλλος ένας τυφώνας στον Κόλπο του Μεξικού.

Πιο μακροπρόθεσμα, το outlook για τη βιομηχανία πετρελαίου περιλαμβάνει άφθονη προσφορά και χαμηλές τιμές, καθώς η παραγωγή αργού παραμένει υψηλή στις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή: τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Τετάρτη πως βλέπει την τιμή του Brent στα 45 με 55 δολάρια το βαρέλι για το 2018.

Αναλυτές επισημαίνουν πως πετρελαϊκές εταιρίες έχουν προσαρμοστεί στις χαμηλότερες τιμές, μειώνοντας τα κόστη, αλλά και χάρη στα βελτιωμένα περιθώρια των διυλιστηρίων.

«Οι μεγάλοι του πετρελαίου δείχνουν πιο άνετα στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα για το Q2 παρά τα πιο αδύναμα έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου», επιβεβαίωσε η BMI Research σε σχετική της έκθεση.

Ο χρυσός σταθεροποιείται κοντά σε υψηλά έτους, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα και ενός αποδυναμωμένου δολαρίου λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Fed θα καθυστερήσει τις ανόδους των επιτοκίων.

Το κίτρινο μέταλλο εμφανίζει άνοδο 0,04% και διαπραγματεύεται στα 1.345 δολάρια η ουγγιά.

Πάντως έκθεση της Goldman Sachs υποστηρίζει πως δεν είναι η Βόρεια Κορέα που στηρίζει το πολύτιμο μέταλλο, αλλά περισσότερο ο Ντόναλντ Τραμπ και οι διαφωνίες στην Ουάσινγκτον. Όπως προβλέπουν οι αναλυτές της τράπεζας, το ράλι του χρυσού σύντομα θα λάβει τέλος και το μέταλλο θα κλείσει τη χρονιά στα 1.250 δολάρια.

Το ασήμι επίσης ενισχύεται, κατά 0,58% στα 18,045 δολάρια η ουγγιά. Η πλατίνα και το παλλάδιο καταγράφουν ανόδους 0,5% και 0,7% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v