Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο λόγω αυξημένης ζήτησης

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,14% στα 49,23 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,70% στα 54,58 δολάρια. Ενισχύεται και ο χρυσός, εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ αργότερα σήμερα.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς στηρίζονται από την αυξανόμενη ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα διυλιστήρια της Ακτής του Κόλπου επιστρέφουν σε λειτουργία μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,14% στα 49,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,70% στα 54,58 δολάρια.

Οι εγκαταστάσεις διύλισης στην αμερικανική Ακτή του Κόλπου ανακάμπτουν με αργούς ρυθμούς από τις καταστροφικές επιπτώσεις του Χάρβεϊ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο η παραγωγή αργού που παραμένει υψηλή, μεταξύ άλλων και από τον ΟΠΕΚ, υπαινίσσεται άφθονη προσφορά για να καλυφθεί η ζήτηση.

Η ANZ Bank τόνισε σήμερα πως η αποκατάσταση της παραγωγής από το μεγαλύτερο πεδίο πετρελαίου της Λιβύης δεν προσφέρει στήριξη στις τιμές.

Συνολικά, η παγκόσμια προσφορά παραμένει άφθονη παρά την υποχώρηση στις εξαγωγές του ΟΠΕΚ τον Αύγουστο. Οι εξαγωγές του καρτέλ διαμορφώθηκαν τον περασμένο μήνα στα 25,19 εκατ. βαρέλια την ημέρα, νούμερο που σηματοδοτεί τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, ενημέρωσε η Thomson Reuters Oil Research.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέσα επίπεδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, στα 25,05 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ήταν άνω του μέσου όρου των 24,85 εκατ. που καταγράφηκε το 2016, παρά τη δέσμευση του ΟΠΕΚ να μειώσει την προσφορά.

Ανοδικά κινείται και ο χρυσός, καθώς αποδυναμώνεται το δολάριο και το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει στραφεί στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται 0,41% και διαπραγματεύεται στα 1.344,50 δολάρια η ουγγιά.

«Το μεγάλο γεγονός για σήμερα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τους traders και αν η ΕΚΤ φέρει κανένα απρόσμενο μήνυμα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αυτό θα τρομάξει την αγορά και η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να επωφεληθεί», συνόψισε ο Naeem Aslam, ανώτατος αναλυτής αγορών στη Think Markets.

«Οι πιθανότητες περαιτέρω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων είναι πολύ υψηλές. Αν η Βόρεια Κορέα κάνει κι άλλη δομική πυραύλου, θα πυροδοτήσει συναλλαγές risk off και το κίτρινο μέταλλο θα μπορούσε να ωφεληθεί», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Το ασήμι επίσης ενισχύεται, κατά 0,34% στα 17,97 δολάρια η ουγγιά. Πτώσεις για παλλάδιο, πλατίνα και χαλκό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v