Ανακάμπτει το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται ελάχιστα κατά 0,02% στα 51,05 δολάρια, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο 0,48% στα 54,16 δολάρια. Μεγάλες πτώσεις καταγράφουν ο χρυσός και το ασήμι λόγω της «επιθετικής» Fed.

Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις απότομες πτώσεις που σημείωσαν εξαιτίας των στοιχείων για ενισχυμένα αμερικανικά αποθέματα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν πιο σφικτή αγορά το 2017, λόγω των προγραμματισμένων μειώσεων στην παραγωγή των μεγάλων εξαγωγέων.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται ελάχιστα κατά 0,02% στα 51,05 δολάρια, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο της τάξης του 0,48% και διαπραγματεύεται στα 54,16 δολάρια.

«Έγινε sell off λόγω του ισχυρού δολαρίου, αλλά οποιαδήποτε αδυναμία θα πρέπει να είναι προσωρινή», εκτίμησε ο Tamas Varga, ανώτατος αναλυτής αγορών στην PVM Oil Associates στο Λονδίνο.

«Η αγορά πιστεύει στη συμφωνία των παραγωγών εντός/εκτός ΟΠΕΚ», πρόσθεσε ο ειδικός.

Η ANZ Bank τόνισε ότι οι αγορές πετρελαίου θα βρεθούν σε σημαντικό έλλειμμα το πρώτο τρίμηνο του 2017, αν ο ΟΠΕΚ και οι άλλοι παραγωγοί μειώσουν ως έχουν υποσχεθεί.

«Αυτό πιθανώς θα πιέσει τις τιμές πολύ πάνω των 60 δολαρίων το βαρέλι, νωρίς το επόμενο έτος», εκτίμησαν οι αναλυτές της ANZ σε σημερινή τους έκθεση.

Στο μεταξύ, στοιχεία από τη βιομηχανία δείχνουν πως οι εταιρίες πετρελαίου έχουν «πετσοκόψει» τα κόστη για να επιβιώσουν στο τρέχον περιβάλλον των χαμηλών τιμών: «Το 2017 θα είναι η τρίτη χρονιά που μειώνονται οι επενδύσεις, με πτώσεις 3%. Πρέπει να γυρίσετε πίσω στη δεκαετία του 1980 για να δείτε τρία συνεχόμενα χρόνια περικοπών στην επένδυση», σχολίασε ο Audun Martinsen, αντιπρόεδρος εξερεύνησης στην Rystad Energy.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν ο χρυσός και το ασήμι.

Ο χρυσός υποχωρεί σημαντικά ενώ νωρίτερα σήμερα άγγιξε τα χαμηλότερά του από τις αρχές Φεβρουαρίου, αφότου η Fed ακούστηκε απροσδόκητα επιθετική σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις των επιτοκίων, πυροδοτώντας άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων και στέλνοντας το δολάριο σε υψηλά 14 ετών.

Ο χρυσός εμφανίζει πτώση της τάξης του 2,63% στα 1.133 δολάρια η ουγγιά.

Μεγαλύτερη πτώση σημειώνει το ασήμι, το οποίο υποχωρεί 5,52% και διαπραγματεύεται στα 16,270 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v